FOTO Filmové ceny BAFTA ovládla dráma Zmŕtvychvstanie

NETKY.SK • 15 Február 2016, 08:43 • 2 min
FOTO Filmové ceny BAFTA ovládla dráma Zmŕtvychvstanie

LONDÝN - Dráma Zmŕtvychvstanie získala v nedeľu večer v Londýne päť cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA). Zvíťazila v hlavných kategóriách najlepší film, herec v hlavnej úlohe (Leonardo DiCaprio) a najlepší režisér (Alejandro G. Iňárritu). Triumfovala aj v technických kategóriách najlepšia kamera a zvuk.

slovakia

left justify in out

Iňárritov najnovší film získal od svojej americkej premiéry začiatkom januára už viacero ocenení vrátane Zlatého glóbusu a s 12 nomináciami je tohtoročným favoritom Oscarov.


DiCaprio bol predtým na cenu BAFTA nominovaný trikrát. V ďakovnej reči okrem iného povedal, že vplyv na jeho prácu mali aj britskí herci ako Tom Courtney, Peter O'Toole, Daniel Day-Lewis a Tom Hardy. Zároveň zablahoželal svojej matke, ktorá mala akurát v nedeľu narodeniny.

 

 

V počte cien sa hneď za Zmŕtvychvstanie zaradilo akčné sci-fi Mad Max: Zbesilá cesta, ktoré bodovalo v kategóriách strih, produkcia, kostýmy a mejkap.


Cenu BAFTA pre najlepšiu herečku získala 26-ročná Američanka Brie Larsonová, ktorá v írsko-kanadskej dráme Izba stvárnila mladú matku držanú so svojím synom v zajatí v záhradnom domčeku.


Oscarová herečka Kate Winsletová bola ocenená za vedľajšiu úlohu v životopisnej dráme Steve Jobs, v ktorej stvárnila pravú ruku spoluzakladateľa firmy Apple. Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe sa stal Mark Rylance, ktorý vo filme Stevena Spielberga Most špiónov hrá sovietskeho špióna žijúceho v New Yorku.

 


Cenu za adaptovaný scenár si odniesli tvorcovia americkej drámy Stávka na neistotu. Film Spotlight (Sledovačka) o reportéroch z novín Boston Globe vyšetrujúcich sexuálne zneužívanie detí v katolíckej cirkvi získal cenu za pôvodný scenár.


Imigrantská sága Brooklyn sa stala najlepším britským filmom. V kategórii dokumentárnych snímok získal cenu titul Amy, portrét vzostupu a pádu speváčky Amy Winehousovej.


Z ceny pre najlepšieho nováčika, o ktorej rozhoduje verejnosť, sa tešil 23-ročný John Boyega. Na výslnie sa dostal vďaka blockbusteru Star Wars: Sila sa prebúdza, ktorý získal cenu BAFTA za vizuálne efekty.


Argentínsko-španielsky poviedkový film Divoké historky je najlepším dielom v inom ako anglickom jazyku.


Svetoznámy taliansky skladateľ Ennio Morricone bol ocenený za hudbu k filmu Quentina Tarantina Osem hrozných.
Aktuálnu sezónu filmových cien poznamenala diskusia o dominantnosti belochov vo filmovom priemysle, keďže medzi nominovanými na tohtoročné ani vlaňajšie Oscary nie je ani jeden černoch. V prípade cien BAFTA bola situácia trochu iná, keďže medzi nominovanými boli dvaja herci čiernej pleti - okrem Boyegu aj Idris Elba. Navyše Sidney Poitier - prvý černoch, ktorý získal v roku 1963 Oscara - získal cenu BAFTA za celoživotné dielo.


Večer v londýnskej Kráľovskej opere moderoval tak ako vlani herec Stephen Fry. O cenách BAFTA rozhoduje 6500 členov akadémie a bývajú považované za jeden z indikátorov, kto by mohol získať prestížne ceny americkej filmovej akadémie - Oscary. Tie sa budú rozdávať 28. februára.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona