FOTO Fico splnil ďalšie opatrenie zo sociálneho balíčka: Poisťovne vrátia pacientom za lieky viac peňazí

NETKY.SK • 2 November 2015, 20:09 • 2 min
FOTO Fico splnil ďalšie opatrenie zo sociálneho balíčka: Poisťovne vrátia pacientom za lieky viac peňazí

BRATISLAVA - Zdravotné poisťovne začnú v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky vracať peniaze viacerým pacientom ako v súčasnosti. Pacientom pošlú tiež naspäť viac peňazí ako doteraz. Ochranný limit zaviedla vláda Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS), jeho rozšírenie je teraz súčasťou druhého sociálneho balíčka kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). Ten dnes v lekárni v bratislavskom Ružinove odškrtol splnenie tohto sľubu.

slovakia

left justify in out

"Rozširujeme alebo zvýhodňujeme niektoré skupiny ľudí na Slovensku tým, že sa znižujú doplatky za lieky, ale zavádzame aj úplné novinky," povedal Fico. Opatrenie sa dotkne detí aj dôchodcov, ktorých premiér označil za najzraniteľnejšie skupiny. Ochranný limit sa od novembra znížil a zároveň sa po novom týka aj všetkých dôchodcov i detí do šesť rokov. Podľa premiéra Fica je opatrenie finančne kryté a nepôjde na úkor deficitu ani verejného dlhu. V rozpočte má byť na naň vyhradených desať miliónov eur.

 

Viacerým dôchodcom a ťažko zdravotne postihnutým vracajú poisťovne peniaze za lieky od roku 2011. Každý kvartál im pošlú naspäť doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit. Ten sa u starobných dôchodcov znížil z doterajších 45 na 25 eur, u invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP z 30 na 25 eur. V prípade dôchodcov sa bude limit po novom týkať všetkých bez ohľadu na výšku dôchodku. U detí bude limit vo výške osem eur, nulový bude u zdravotne ťažko postihnutých detí.

 

"Je to opäť jedna z ciest ako pomôcť občanom, respektíve ochrániť ich pred vysokými doplatkami za lieky. Ide o oblasť, s ktorou sa občania stretávajú denne," skonštatoval minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD).

Ochranný limit sa vzťahuje na všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa. Spôsob, ako sa finančné prostriedky za doplatky dostanú k pacientom, sa nemení. Pacienti pre to, aby získali peniaze, nemusia podľa ministra Čisláka spraviť nič. Občania nemusia kontaktovať zdravotné poisťovne, tie im automaticky vrátia peniaze do 90 dní od skončenia kvartálu. Ako vyplýva z údajov, ktoré pravidelne zverejňujú poisťovne, od zavedenia ochranného limitu vrátili poistencom na doplatkoch okolo šesť miliónov eur.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies