FOTO Fico sa snaží vyriešiť situáciu okolo Váhostavu: S veriteľmi podpísal memorandum

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 19:04 • 2 min
FOTO Fico sa snaží vyriešiť situáciu okolo Váhostavu: S veriteľmi podpísal memorandum

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico sa všetkými silami snaží vyriešiť krízu, ktorá nastala po tom, čo firma Váhostav neuhradila svoje pohľadávky voči bankám a živnostkníkom. Hodnota týchto pohľadávok je vyššia ako 100 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Premiér sa stretol so zástupcami veriteľov spoločnosti Váhostav, zainteresovaných bánk, zástupcami živnostníkov aj stavebných podnikateľov, a takisto predstaviteľov Váhostavu. „Dnes dosiahli dohodu a podpísali memorandum o riešení situácie spôsobenej reštrukturalizáciou Váhostavu. Vyvinuli sme maximálne úsilie na riešení vzniknutého problému cestou novelizácie zákona, ale aj vtiahnutím spoločnosti Váhostav aj zainteresovaných bánk do riešenia situácie. Za konštruktívny prístup som všetkým zúčastneným vďačný,“ napísal premiér Fico na svojom oficiálnom profile na Facebooku.

 

 

 

 

 

 

 

Celé znenie memoranda:

Memorandum zo stretnutia predstaviteľov vlády Slovenskej republiky, Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, spoločnosti Váhostav-SK, a. s. (VHS), zainteresovaných bánk, prezidenta Slovenského živnostenského zväzu a predsedu Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska a zástupcov veriteľov VHS v Bratislave 22. apríla 2015.

 

V záujme riešiť situáciu spojenú s reštrukturalizáciou spoločnosti VHS, a. s., sa predkladajú návrhy:

 

1. Bezodkladne schváliť novelizáciu príslušných zákonov tak:

- aby, ak je miera uspokojenia veriteľa v reštrukturalizácii nižšia ako 50 % po skončení reštrukturalizačného plánu - RP (v prípade VHS 5 rokov), bude zostatok do výšky 50 % dlžnej sumy považovaný za právoplatnú pohľadávku a časť dlhu nad 50 % bude predstavovať majetkové právo, ktoré si bude môcť veriteľ uplatňovať zo ziskov a iných príjmov spoločnosti. Na tento prípad sa nevzťahuje žiadna premlčacia doba. - aby na najbližšej schôdzi veriteľov VHS dňa 30. apríla 2015 mohlo dôjsť k zmene RP s cieľom znížiť mieru uspokojenia zabezpečených veriteľov zo 100 na 85 % a získané finančné prostriedky použiť na uspokojenie nezabezpečených veriteľov. Zainteresované banky potvrdzujú pripravenosť na takýto krok. - aby sa správca v reštrukturalizácii mohol vzdať svojej funkcie a aby sa vplyv dlžníka na výber správcu eliminoval.

 

2. Spoločnosť VHS nad rámec podmienok RP sa na uspokojenie nezabezpečených veriteľov vzdá 49 % akcií spoločnosti VHS, ktoré nie sú ničím zaťažené, v prospech nezabezpečených veriteľov z obchodného styku. Kritériom pre rozdelenie akcií bude výška pohľadávky nezabezpečeného veriteľa potvrdená súdom.

 

3. Ak nezabezpečený veriteľ nevyužije vyššie uvedené podmienky reštrukturalizácie a uspokojenia nad rámec RP, vláda Slovenskej republiky ponúka nezabezpečeným veriteľom odkúpenie ich celej pohľadávky, vrátane primeranej časti akcií VHS za 50 % nominálnej hodnoty pohľadávky, a to v termíne do konca roka 2015. Táto ponuka vlády sa vzťahuje len na nezabezpečených veriteľov z obchodného styku.

 

4. Vláda Slovenskej republiky predkladá do Národnej rady Slovenskej republiky novelizáciu príslušných zákonov, ktorá výrazne eliminuje zneužívanie inštitútu reštrukturalizácie nezodpovednými spoločnosťami na úkor veriteľa.

 

Signatári memoranda:

Robert Fico
Peter Kažimír
Tomáš Borec
Ján Počiatek
Dušan Tomašec
Stanislav Čižmárik
Zsolt Lukáč
Štefan Máj
Michal Liday
Daniel Kollár
Marián Moravčík
Jozef Válek
Peter Smolka
Milan Blaho  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies