FOTO Fico pred summitom absolvoval kontrolný deň na Hrade aj na lodi

NETKY.SK • 16 September 2016, 07:04 • 2 min
FOTO Fico pred summitom absolvoval kontrolný deň na Hrade aj na lodi

BRATISLAVA – Naším cieľom je vytvoriť podmienky na rokovanie, ktoré sa budú trochu odlišovať od tých, ako sme na ne zvyknutí v Bruseli. Povedali sme si, že ak má byť tento summit po formálnej stránke taký istý ako v Bruseli, tak nemá význam ho robiť v Bratislave. Slovenský premiér Robert Fico to povedal deň pred bratislavským summitom, počas kontroly miest, kde budú s lídrami EÚ rokovať, ktorú absolvoval v spoločnosti ministrov zahraničných vecí a vnútra Miroslava Lajčáka a Roberta Kaliňáka a splnomocnenca vlády pre predsedníctvo Ivana Korčoka.

slovakia

left justify in out

Hrad aj loď sú miesta, kde premiéri a prezidenti 27 členských krajín Európskej únie bez Veľkej Británie budú rokovať. Poludňajší a popoludňajší diskusný panel sa uskutoční na Hrade, obed spojený s diskusiou o brexite na lodi Regina Danubia.

 

Na Bratislavskom hrade sú okrem hlavnej rokovacej miestnosti aj miestnosti na súkromné rozhovory. "V rannej časti, ktorá by sa mala začať o desiatej, budeme hovoriť o diagnóze, kde sa dnes Európska únia nachádza. Môže to byť veľmi zaujímavá, ale súčasne veľmi kritická časť diskusie," uviedol.


Ako na brífingu na lodi informoval premiér, z programu lídrom vypadla prehliadla múzea moderného umenia Danubiana. Dôvodom je nízka voda. „Ponúkli sme a sme radi, že akceptovali tú pestrosť toho, že budú dve časti rokovania na Bratislavskom hrade, ktorý je úžasnou dominantnou, ale súčasne chceme, keďže Dunaj je rieka, ktorá prakticky spája celú Európu, čas využiť aj na tejto lodi,“ povedal hostiteľ neformálneho summitu s tým, že plavba bude trvať asi dve hodiny.

 

„Budeme normálne sedieť a rokovať tak, ako sa to robí aj v Bruseli s tým, že z objektívnych dôvodov budeme musieť urobiť malú zmenu v programe, nebudeme môcť kvôli veľmi nízkej vode na Dunaji absolvovať krátku prestávku v Danubiane, ale tam sa loď otočí a budeme pokračovať  naspäť hore prúdom do Bratislavy,“ objasnil ďalej premiér s tým, že možno je to aj dobre, pretože po logistickej stránke odpadne náročný moment ako zase všetkých premiérov a prezidentov premiestniť  z Danubiany na Bratislavský hrad. Ako dodal, verí, že prostredie na lodi je absolútne reprezentatívne.


Po prehliadke lode premiér navštívil aj Bratislavský hrad. Prezrel si nielen hlavnú rokovaciu miestnosť, ale napríklad aj menšie miestnosti, kde lídri budú môcť absolvovať súkromné rozhovory. Fico sa oboznámil aj s obedovým menu. Ako povedal, bude dobré, ale konkrétnosti nechcel prezradiť. Informoval však, že víno sa bude podávať slovenské. „To je pre mňa veľmi dôležité, pretože slovenské biele víno má svetovú kvalitu, a budeme sa môcť odreprezentovať takýmto spôsobom,“ povedal Fico.

 

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák spresnil, že lídri budú konkrétne pri obede hovoriť o stave vzťahu s Veľkou Britániou a brexite. "Brexit nie je dominantnou témou summitu a práve preto sa mu budú venovať tu na lodi počas obeda," uviedol šéf rezortu diplomacie. Po skončení plavby sa lídri vrátia späť na hrad a budú pokračovať v rokovaní až do večera.


Premiér sa vrátil aj k bezpečnostným opatreniam a opätovne požiadal Bratislavčanov o pochopenie, keďže v piatok sa objavia „rôzne prekážky pri cestovaní“.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies