FOTO Fanúšikovi PlayStation sa po vážnom úraze splnil sen, má bionickú ruku so špeciálnymi funkciami

NETKY.SK • 22 Február 2016, 16:00 • 2 min
FOTO Fanúšikovi PlayStation sa po vážnom úraze splnil sen, má bionickú ruku so špeciálnymi funkciami

LONDÝN – Fanúšika PlayStation pred niekoľkými rokmi postihol krutý osud, keď pri nehode na železnici prišiel o dve tretiny ľavej ruky a nohu. Svoj hendikep však obrátil na pozitívum a teraz sa teší z bionickej ruky, ktorej výroba bola inšpirovaná jeho obľúbenou hrou Metal Gear Solid 5.

slovakia

left justify in out

V tejto akčnej hre vystupuje postava s názvom Big Boss, ktorého bionická paža dokáže odpaľovať rakety. Končatina Jamesa Younga (25) má obrazovku s pripojením na Twitter, laser, USB port a mini dron, pričom stála v prepočte vyše 77 000 eur.

 

James svoju novú super-ruku ovláda pomocou svalov na chrbte a dokáže s ňou vykonávať základné funkcie svojich prstov, ako zdvíhať predmety či meniť zovretie.

 

"Je to úžasná príležitosť. Je skvelé byť súčasťou niečoho, čo je kľúčovým ukazovateľom vývoja v oblasti technológií," povedal James. Po nehode v roku 2012, hral PlayStation 4 len jednou rukou s pomocou zubov.

 

K bionickej ruke sa dostal cez inzerát. Vybrali ho pre prácu s tímom desiatich expertov pod vedením londýnskeho protetického sochára Sophie de Oliveira Barata.

 

"Svaly na chrbte dokážem vedome ovládať bez väčšieho úsilia. To mi umožňuje interakciu s rukou. Tlačidlami v ramene môžem voliť, ktoré funkcie bude vykonávať. Môžem napríklad nakupovať alebo ukazovať neslušné gestá, " vysvetlil James.

 

Super-ruka má aj baterku a LED svetlá, ktoré sú synchronizované s jeho srdcom. "Jamesova ruka je úplne na mieru,“ povedal Sophie: "Bolo veľmi dôležité, aby náhrada ruky spĺňala jeho potreby."

 

Prípad Jamesa Young dokazuje, že aj hendikep, so sebou môže prinášať svetlé stránky.

 

img

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies