FOTO Ekotopfilm-Envirofilm 2017 predstaví nový slovenský dokument o živote Pygmejov v Rwande

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 10:37 • 2 min
FOTO Ekotopfilm-Envirofilm 2017 predstaví nový slovenský dokument o živote Pygmejov v Rwande

BRATISLAVA - Nový dokument s názvom Pod krídlami predstaví dnes v Bratislave na festivale Ekotopfilm - Envirofilm 2017 Michal Rybanský.

slovakia

left justify in out

Známy televízny reportér v ňom prináša pravdivý príbeh o komunite Pygmejov a ich ťažkom živote v Rwande. Zaostril najmä na pygmejskú mládež, deti žijúce na juhu krajiny v mestečku Kibeho, ktoré sa preslávilo po svete tým, že začiatkom 80. rokoch minulého storočia sa tam pravidelne zjavovala trom stredoškoláčkam Panna Mária.

 

Príbeh o zjaveniach priviedol do Rwandy nielen filmárov, ale aj niekoľko slovenských misionárov, ktorí sa snažia pomáhať pôvodným obyvateľom Rwandy utláčaným väčšinovými kmeňmi Hutuov a Tutsiov. "Pygmejovia, ktorým v krajine hovoria Batwa, tvoria iba percento populácie, žijú naozaj v strašných podmienkach. Majú podobný osud asi ako austrálski aborigéni, ktorých tiež pripravili o lovecké teritóriá, pôdu a možnosť žiť dôstojný život. Sú odkázaní na občasné práce, žobranie, nemajú peniaze na jedlo, ani na školy pre svoje deti," uviedol v rozhovore pre TASR Michal Rybanský.

 

Slovenskí dobrovoľníci pôsobiaci v Kibeho sa nemohli dlhšie pozerať na každodenný zápas prírodného etnika o holý život a s pomocou rehole pallotínov pre deti postavili denné centrum. "Je podobné detskej škôlke, troj- až päťročné pygmejské deti tam chodia každý deň, dostávajú najesť, učia sa hygienické základy, ako sa o seba starať," dopĺňa k centru, v ktorom sa malí Pygmejovia učia aj základy angličtiny.

 

"Chcú ich aspoň na chvíľu vytrhnúť z naoko beznádejného prostredia a dať im novú nádej do života," poznamenal k práci dobrovoľníkov, ktorá dokumentaristu inšpirovala. Poukazuje na ňu aj názov jeho v poradí štvrtého filmu - Pod krídlami. "Naši dobrovoľníci, ktorí tam boli a pravidelne sa obmieňajú, si Pygmejov zobrali pod svoje ochranné krídla a snažia sa o nich starať už vyše roka."

 

Vlani uviedol Rybanský na Ekotopfilme dokument Púštna ruža o ťažkých životných podmienkach ľudí v indickom Radžastane, ktorý aj získal Cenu prezidenta SR. V predchádzajúcej snímke Blackout ukázal, ako sa Japonsko dokázalo vyrovnať s ekologickou katastrofou vo Fukušime. V oblasti ekofilmov debutoval dokumentom Na úteku, v ktorom zmapoval život špecifického etnika v Thajsku - dlhokrkých žien. V novom filme nasnímal nielen pygmejské deti, vybral sa tiež pozrieť si podmienky v osade, z ktorej do denného centra dochádzajú.

 

Pygmejská osada pozostávala z "hlavného námestia", ktorým bol hlinený pozemok s rozmermi asi päť krát päť metrov, a chatrče pozliepané tiež z hliny a trste. Dokumentarista netají prekvapenie z obyvateľov osady. "Podozrievavé tváre s nami nechceli hovoriť, niektorí vyzerali, ako keby boli pod vplyvom omamných látok, matky mali mdlé pohľady, neboli to veľké spíkerky," opisuje osadníkov, ktorí sa vraj stravujú asi štyrikrát do týždňa. S nadšením teda prijali dary v podobe múky či akéhokoľvek jedla.

 

"Bosé deti odeté v roztrhaných, zaprášených starých šatách sú samorasty. Potulujú sa, robia, čo sa dá. Trpia hladom, žijú v ošarpanej búde, kde neexistuje posteľ, ležia len na rohoži, namiesto nechtov majú diery po červíkoch. Ťažké je na to sa pozerať, bol to najsilnejší dojem z krajiny, v ktorej som doteraz bol. Na to len tak ľahko človek nezabudne," vyhlásil autor silného príbehu. Rybanský však pôvodne plánoval predstaviť na aktuálnom festivale filmov o trvalo udržateľnom rozvoji po troch zahraničných dokumentoch snímku z prostredia slovenských hôr o tradičných valašských ovciach, ktorú pripravoval celé minulé leto. "Film bude hotový už teraz v júni a premiérovať sa bude na Liptove pri otvorení letnej sezóny," uzavrel.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies