Aktualizované FOTO Došlo k ďalšiemu otráveniu vzácnych dravcov, našli ďalších 14 otrávených myšiakov hôrnych

NETKY.SK • 29 Marec 2018, 14:02 • 2 min
Aktualizované FOTO Došlo k ďalšiemu otráveniu vzácnych dravcov, našli ďalších 14 otrávených myšiakov hôrnych

BRATISLAVA – Už druhý prípad hromadnej otravy dravých vtákov dnes objavili nitrianski policajti. Ako informovala nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková, pri obci Kolíňany (okr. Nitra) našli až 14 uhynutých myšiakov hôrnych. Vyšetrovatelia už začali stíhanie pre trestné činy nedovolenej výroby a držania vysoko rizikových látok, pytliactva a porušovania ochrany rastlín a živočíchov.

slovakia

left justify in out

V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až šesť rokov. Dnes prvý prípad otravy vzácnych dravcov sa stal v okrese Nové Zámky, kde pri obci Tvrdošovce našli troch otrávených myšiakov hôrnych a dve kane močiarne. Ich spoločenskú hodnotu vyčíslili na 6 440 eur.

Prezídium Policajného zboru v tejto súvislosti vyzvalo ľudí k opatrnosti počas prechádzok v prírode. Jeho hovorca Michal Slivka informoval, že otrávenými návnadami sú telá sliepok, holubov, zajacov, prípadne časti tiel domácich a hospodárskych zvierat. „Ak niečo také alebo uhynuté zviera v prírode nájdete, v žiadnom prípade s nálezom nemanipulujte,“ vyhlásil. Polícia podľa neho v marci dokumentuje už piaty prípad použitia otrávených návnad. Takúto formu protiprávnej činnosti považuje polícia za jednu z najzávažnejších foriem environmentálnej kriminality s prihliadnutím na spôsob jej páchania a hroziace následky. „Alarmujúci počet otráv od začiatku tohto roku vyvoláva intenzívnu potrebu bezodkladného riešenia problému. Z tohto dôvodu polícia prijala opatrenia s cieľom objasniť už dokumentované prípady, no najmä zamerané na preventívnu činnosť,“ uzavrel Slivka.


img

 

Za posledný týždeň ide na Slovensku už o štvrtý prípad hromadnej otravy dravcov. Pri obci Malý Cetín (okr. Nitra) našli otrávenú maďarskú orlicu kráľovskú a ďalších dravcov, cez víkend ďalších štyroch orliakov morských v okrese Šaľa. Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) už preto odštartovala mimoriadne kontroly v oblastiach, kde hniezdia tieto vzácne vtáky.

 

Od roku 2012 otrávili na Slovensku skoro 80 chránených vtákov, ktorých spoločenská hodnota dosahuje asi 140-tisíc eur. ŠOP SR informovala, že dravce väčšinou otrávili vysoko rizikovou chemickou látkou karbofuran. Zároveň ľudí upozornila, aby sa nedotýkali otrávených vtákov, lebo pri jede karbofuran existuje riziko otravy aj u človeka už pri dotyku. Ochranári aj polícia už vyzvali verejnosť na pomoc pri odhaľovaní podobných prípadov.

"O páchateľoch veľa napovedá fakt, že sa často zameriavajú na zabíjanie líšok, tie bývajú primárnym cieľom otráv. Žiaľ, aj dravé vtáky sú určitými ľuďmi neprávom obviňované za nízke stavy poľovnej zveri. Otravy sú nebezpečné nielen pre vtáky, ale aj pre iné zvieratá, napríklad štvornohých miláčikov, rovnako tiež pre človeka. Jed zabíja okamžite, kontaminuje pôdu aj vodu. Takéto metódy sú nezákonné, ide o trestný čin. Preto prosíme, aby ľudia informovali o všetkom, čo sa im zdá podozrivé – pohyb ľudí, ktorí umiestňujú jedy do brlohov líšok, rozhadzujú niečo po poli,“ vyzvala v tejto súvislosti organizácia Ochrana dravcov na Slovensku.

 

Informácie o otravách dravcov možno zasielať e-mailom na adresu dravce@sopsr.sk, telefonicky na číslo 048/472 2022 alebo priamo na políciu na číslo 158, alebo 112. Informácie možno poskytnúť na telefónnych číslach Ochrany dravcov na Slovensku 0903 768 394 a 0903 219 524.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies