Aktualizované: Spojenectvo USA a Poľska je kľúčové pre zabránenie vojny v Európe, tvrdí Trump

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 13:36 • 2 min
Aktualizované: Spojenectvo USA a Poľska je kľúčové pre zabránenie vojny v Európe, tvrdí Trump

VARŠAVA - Spojenectvo USA a Poľska je kľúčové pre zabránenie vzniku nového konfliktu medzi veľmocami v Európe. Vyhlásil to dnes americký prezident Donald Trump po stretnutí so svojím poľským kolegom Andrzejom Dudom vo Varšave.

slovakia

left justify in out

Trump sa na tlačovej konferencii poďakoval Poľsku za poskytnutie priestoru pre 5000 amerických vojakov na svojom území a taktiež za pomoc pri boji proti militantnej organizácii Islamský štát.

 

Americký prezident pripomenul, že Poľsko si veľmi dobre plní svoje úlohy pri výcviku irackých špeciálnych jednotiek a vyzdvihol aj účasť poľských vojakov na operáciách v Afganistane. Šéf Bieleho domu taktiež ocenil, že Poľsko je jedným z mála členských štátov NATO, ktoré ročne vyčleňujú na obranu minimálne dve percentá hrubého domáceho produktu.

 

Poľský prezident Andrzej Duda dnes vyjadril nádej, že jeho krajina onedlho podpíše dlhodobú zmluvu na dodávky amerického skvapalneného plynu (LNG).

 

Duda to vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vo Varšave. Ten odpovedal, že USA môžu zmluvu podpísať hoci aj v priebehu 15 minút.

 

"Onedlho sa staneme veľkým exportérom energie. A to sme pred 15 rokmi ani nevedeli, čo máme pod nohami," povedal Trump, ktorý vyzdvihol dôležitosť diverzifikácie energetických dodávok pre európske krajiny. "Aby sa nestali rukojemníkmi jedného dodávateľa," poznamenal a vyjadril podporu iniciatíve Trojmoria, ktoré si dáva za cieľ najmä rozvoj infraštruktúry a energetickej spolupráce.

 

Poľsko pred mesiacom dostalo prvú dodávku skvapalneného plynu od dodávateľa z USA. Za týmto účelom vybudovalo terminál v meste Swinoujscie na pobreží Baltského mora, kam by malo dovážať skvapalnený plyn prostredníctvom tankerov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies