FOTO Do Francúzska dorazila prvá skupina migrantov z Nemecka

NETKY.SK • 9 September 2015, 14:14 • 2 min
FOTO Do Francúzska dorazila prvá skupina migrantov z Nemecka

PARÍŽ - Do Francúzska dnes pricestovali prví zo skupiny asi 1000 migrantov z Nemecka cez Maďarsko. Ich prijatie v uplynulých dňoch prisľúbil francúzsky prezident Francois Hollande v snahe zmierniť nápor, akému v súvislosti s prílevom migrantov čelí teraz Nemecko.

slovakia

left justify in out

Prvá skupina migrantov dorazila dnes z bavorského Mníchova do obce Champagne-sur-Seine, ležiacej juhovýchodne od Paríža, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na Francúzsky Červený kríž (FČK). Ďalších 800 migrantov by malo doraziť vo štvrtok a v piatok.

 

Väčšina z utečencov pochádza zo Sýrie, Eritrey a Iraku. Predstavitelia FČK informovali, že utečenci dostanú zdravotnú i právnu pomoc a bude im poskytnuté ubytovanie a tlmočník.

 

Prezident FČK Jean-Jacques Eledjam pre televíziu BFMTV uviedol, že ubytovanie pre utečencov "je relatívne pohodlné v porovnaní s tým, čo po ceste do Európy zažili". Uviedol tiež, že vybavenie všetkých dokladov, a najmä získanie štatútu utečenca bude trvať dva až štyri mesiace. Potom by malo dôjsť k integrácii migrantov do spoločnosti.

 

Začiatkom týždňa Hollande avizoval, že Francúzsko je pripravené v najbližších dvoch rokoch prijať 24.000 migrantov. Na pravidelnej štvrťročnej tlačovej konferencii v Paríži vyjadril presvedčenie, že krízu vyvolanú prílevom migrantov k bránam EÚ je možné zvládnuť. Informoval, že Európska komisia navrhne rozdeliť medzi členské štáty EÚ v najbližších dvoch rokoch 120.000 utečencov, čo by pre Francúzsko znamenalo prijatie 24.000 osôb.

 

"Urobíme to," prisľúbil Hollande. Vyhlásil, že prijať tých, ktorí utekajú pred vojnou, je povinnosť, a Francúzsko je pripravené splniť ju. Dodal, že s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou sa dohodli na mechanizme, podľa ktorého budú utečenci rozdeľovaní po Európe.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies