FOTO Do Európy prichádza budúcnosť: Prvý sedan s pohonom na palivové články

NETKY.SK • 14 August 2015, 08:35 • 2 min
FOTO Do Európy prichádza budúcnosť: Prvý sedan s pohonom na palivové články

BRATISLAVA - Bolo to v lete roku 2000. Svet bez problémov prežil príchod nového milénia, na vrchole britských hudobných rebríčkov kraľovala skladba „Spinning Around“ od Kylie Minogue a Google práve vydal prvú 10-jazyčnú verziu prehliadača Google.com vo francúzštine, nemčine, taliančine, švédčine, fínčine, španielčine, portugalčine, holandčine, nórčine a dánčine.

slovakia

left justify in out

A do Rotterdamu dorazil úplne prvý sériový hybrid Toyota Prius, ktorý sa mal predávať v Európe.

 

Prius znamená „ísť napred“ – ako predchodca novej éry elektrickej mobility. Dnes dorazil prvý sériový model Toyota Mirai – čo v japončine znamená „budúcnosť“ – určený pre európsky trh. A rovnako ako jeho starší príbuzný sa stáva priekopníkom na ceste k čistej mobilite. Ako palivo totiž využíva vodík a z jeho výfuku vychádza len vodná para.

 

Prvých päť vozidiel Mirai dorazilo 8. augusta do Bristolu vo Veľkej Británii a 10. augusta do Zeebrugge v Belgicku.

 

„Ide o začiatok novej éry čistej mobility – zlomový bod v histórii automobilizmu. S modelom Mirai sa spoločnosť Toyota snaží priniesť čistý, bezpečný a príjemný spôsob mobility na nasledujúcich 100 rokov, a to vďaka technológii palivových článkov. Tešíme sa, až v septembri začneme dodávať prvé modely Mirai zákazníkom a až uvidíme, ako sa na európskych cestách prebúdza budúcnosť. Rovnako ako s modelom Prius pred 15 rokmi, sme hrdí, že do Európy prinášame ďalšiu prevratnú inováciu v podobe modelu Mirai,“ povedal Karl Schlicht, výkonný viceprezident spoločnosti Toyota Motor Europe.

 

img

 

Toyota Mirai je celosvetovo prvý hromadne vyrábaný sedan s pohonom na palivové články. Po jej prvom verejnom vystúpení v Európe, ktoré sa odohralo v marci na ženevskom autosalóne, prináša dnešok jej premiéru na európskej pôde. Toyota Mirai, ktorá sa v Japonsku predáva už od decembra minulého roka, vstúpi na európsky trh v septembri, konkrétne vo Veľkej Británii, Dánsku a Nemecku.

 

img

 

S modelom Mirai stojí spoločnosť Toyota na čele vývoja palivových článkov vďaka pokročilým konštruktérskym schopnostiam a hlbokým znalostiam a skúsenostiam v oblasti hybridnej technológie. Mirai nám umožní rozšíriť povedomie a vedomosti o technológii palivových článkov a podporí jej prijatie verejnosťou, ako aj rozvoj požadovanej vodíkovej infraštruktúry. Zároveň nám pomôže pochopiť skúsenosti zákazníkov s novou technológiou, vďaka priekopníkom, ktorí chcú posunúť toto vodíkové hnutie vpred.

 

Model Mirai využíva priekopnícku technológiu palivových článkov TFCS (Toyota Fuel Cell System), ktorá kombinuje palivové články s hybridným pohonom. Jej súčasťou je nová súprava palivových článkov FC Stack (vlastná technológia spoločnosti Toyota) a vysokotlakové zásobníky na vodík.

Používaním vodíka ako paliva na výrobu elektriny Mirai dosahuje skvelú úroveň environmentálnej výkonnosti, pretože počas jazdy nevytvára žiadne emisie CO2 ani iné znečisťujúce látky. Zároveň však prináša rovnakú úroveň pohodlia a samostatnosti ako vozidlá s benzínovým motorom, rovnako ako aj veľkorysý jazdný dosah s možnosťou natankovania vodíka za tri až päť minút.

 

img

 

Plán predaja v Európe

Uvedenie na trh: september 2015

Trhy: Veľká Británia, Nemecko, Dánsko v roku 2015, ďalšie trhy pribudnú v roku 2017 súčasne s rozvojom vodíkovej infraštruktúry

Ročný objem: 50 – 100 vozidiel ročne v rokoch 2015 a 2016

Cena: 66 000 eur + DPH (Nemecko)




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies