FOTO Desať tímov z celého sveta bojuje o prvenstvo v súťaži Tatry Ice Master

NETKY.SK • 30 Január 2015, 17:57 • 2 min
FOTO Desať tímov z celého sveta bojuje o prvenstvo v súťaži Tatry Ice Master

VYSOKÉ TATRY - Umelci z desiatich krajín sveta dnes začali tvoriť svoje umelecké diela v rámci neoficiálnych majstrovstiev sveta v tesaní ľadových sôch Tatry Ice Master na Hrebienku vo Vysokých Tatrách. Počas troch dní 3. ročníka tohto podujatia ľadoví sochári vdýchnu život až 47 tonám ľadu.

slovakia

left justify in out

Ich diela potom budú podobne ako aj Tatranský ľadový dóm súčasťou atrakcií zimnej turistickej sezóny v Tatrách.
     

"Umelcov čakajú dohromady tri témy, tou prvou je dnes téma Medvede, pokračovať budú v sobotu 31. januára súťažnou témou Krajina, odkiaľ pochádzam a na záver budú v nedeľu 1. februára tesať sochy podľa vlastného námetu," vymenúva výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Do súťaže sa prihlásilo celkom desať tímov z Japonska, Thajska, Malajzie, ale aj Fínska, Českej republiky, Maďarska, Veľkej Británie, Talianska či Ruska a zástupcov bude mať aj domáce Slovensko. 
     

"Dnes robíme medveďa, snažíme sa každý rok, aby bol niečím zvláštny, tentoraz je to medveď s anjelom. Je to preto, že môj kolega je expert na anjelov a ja na medvede," uviedol pre TASR slovenský zástupca Adam Bakoš, ktorý je tu so svojím tímom už tretíkrát. V sobotu sa Slováci chystajú vytvoriť z ľadu slovenský znak s orlom a v nedeľu vianočný stromček s guľami, na ktorých budú zobrazené zimné športy. "Počasie je tento rok oveľa lepšie na prácu, lebo sa nám to netopí ako vlani, ale pekne sa nám to lepí. Trošku nám to komplikoval vietor ráno, ale sneh problémy nerobí," konštatoval Bakoš. 
     

Tento rok však Tatranci pripravili na Hrebienku aj niečo špeciálne, návštevníci môžu zažiť skutočnú romantiku pri ľadovej katedrála Notre Dame, prejsť sa po ľadovom Manhattane, či nakúpiť si v značkových ľadových obchodoch. Na výrobu týchto atrakcií sa pritom použilo 23,5 tony ľadu. "Sprievodný program zaujme aj tých, ktorí pri obdivovaní ľadu chcú potešiť aj svoje uši. V sobotu sa o kultúrny zážitok postará hudobné zoskupenie Collegium technicum a trio Bon Bon s Petrou Humeňanskou. V nedeľu podujatie uzavrie veľkolepá ľadovo-ohňová šou," dodala Maťašovská. 
     

Minulý rok toto víkendové podujatie navštívilo rekordných 28.000 turistov. Vlani boli najúspešnejší Japonci, ktorým porota udelila dve prvenstvá. Tento rok rozhodnú o víťazoch prezident Medzinárodnej asociácie snežného a ľadového sochárstva Juhani Lillberg, autor Tatranského ľadového dómu, František Bálek, slovenský umelec Viktor Frešo a primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies