FOTO Demonštrácie v Rumunsku pokračujú: Aj 13. deň protestov proti vláde pritiahol desaťtisíce demonštrantov

NETKY.SK • 13 Február 2017, 08:33 • 2 min
FOTO Demonštrácie v Rumunsku pokračujú: Aj 13. deň protestov proti vláde pritiahol desaťtisíce demonštrantov

BUKUREŠŤ - Desaťtisíce protestujúcich sa v nedeľu znova zišli pred sídlom rumunskej vlády v Bukurešti, aby žiadali jej odstúpenie. Menšie davy ľudí demonštrovali aj v ďalších mestách v krajine. Príčinou protestov sú snahy vlády o zmiernenie boja proti korupcii.

slovakia

left justify in out

Veľké davy Rumunov zhromaždené na bukureštskom Námestí víťazstva vytvorili počas nedeľňajšej demonštrácie pomocou farebných papierov obrovskú rumunskú vlajku. Miestne médiá odhadli, že účastníkov bolo približne 50.000, pokým v meste Kluž ich demonštrovalo 10.000.

Išlo v poradí o 13. deň protivládnych protestov v hlavnom meste po sebe. Výzvy na novú vládu i nový štýl vládnutia na nich zaznievajú po tom, ako vláda prijala medzičasom zrušené nariadenie, ktoré by sťažilo stíhanie verejných činiteľov zneužívajúcich svoje postavenie.

V rovnakom čase sa v nedeľu v Bukurešti zišlo aj okolo 1000 stúpencov vlády, a to pred prezidentským palácom. Už ôsmy deň po sebe tam apelovali na rezignáciu prezidenta Klausa Iohannisa, ktorý odsúdil osobitné nariadenie vlády a otvorene podporil protivládne protesty.

Rumunská vláda minulú stredu ustála hlasovanie o nedôvere v parlamente, iniciované opozíciou v dôsledku najväčších protestov v uliciach krajiny od pádu komunizmu v roku 1989. Pod tlakom demonštrácií však vo štvrtok odstúpil minister spravodlivosti Florin Iordache.




 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies