FOTO Ďalší protest v Piešťanoch: Zdravotné sestry odmietajú rozkrádanie v rezorte zdravotníctva

NETKY.SK • 9 December 2014, 18:26 • 2 min
FOTO Ďalší protest v Piešťanoch: Zdravotné sestry odmietajú rozkrádanie v rezorte zdravotníctva

PIEŠŤANY - Proti rozkrádaniu slovenského zdravotníctva prišlo v utorok do Piešťan protestovať viac ako dvesto zdravotných sestier a pôrodných asistentiek z rôznych kútov Slovenska.

slovakia

left justify in out

Mali so sebou transparenty, ktoré za vinníka terajšieho stavu najčastejšie označovali vládu Roberta Fica. Na protestnom zhromaždení zaznela aj požiadavka na okamžité zvýšenie platov sestier, pôrodných asistentiek a ďalších zdravotníckych pracovníkov. Protest sestier podporil aj predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý vyzval sestry a lekárov na spoluprácu.

 

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová potvrdila, že Piešťany si nespokojní zdravotníci nevybrali náhodou. Po medializovanej kauze nákupu CT prístroja sa podľa nej stali symbolom korupcie v zdravotníctve. "Sme tu preto, aby sme poukázali na zlý systém zdravotníctva, ktorý s tichou podporou vlády vyciciava peniaze z rezortu," povedala Lazorová. Jednou z požiadaviek protestu bolo aj kreovanie správnych rád nemocníc pod správou štátu zo zdravotníckych pracovníkov, ktorí by dohliadali na transparentné vynakladanie financií. 

 

V mzdovej oblasti chcú sestry dosiahnuť, aby ich základný plat nebol nižší ako 740 eur. Z nelichotivej situácie v zdravotníctve rečníci obviňovali vládu. Visolajský upozornil na podnikateľov, ktorí sa obohacujú na chorých ľuďoch a potom sa "ukazujú v šesťtisícových outfitoch". Protest podporila aj Slovenská komora fyzioterapeutov, Asociácia sestier a pacientov a ďalšie organizácie. Ak vláda nevypočuje požiadavky zdravotných sestier, protesty budú podľa Lazorovej pokračovať. 

 

O rozkrádaní zdravotníctva sa začalo intenzívne hovoriť po nedávnej kauze nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou za 1,6 milióna eur. Nákup, z ktorého chce nemocnica vycúvať, stál miesto ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a podpredsedníčku Národnej rady SR Renátu Zmajkovičovú, ktorá bola v dozornej rade nemocnice. Neskôr pod tlakom verejnosti a opozičných politikov odstúpil z funkcie predsedu Národnej rady SR aj Pavol Paška. Najnovšie denník Sme upozornil na zmluvy viacerých nemocníc s firmami, ktoré získali dlhodobé kontrakty na prípravu stravy pre pacientov. Nemocnice sa bránia tvrdeniami, že zmluvy sú pre ne výhodné.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies