FOTO Ďalší protest v Košiciach: Odborári chcú väčšie platy!

NETKY.SK • 27 November 2014, 17:35 • 2 min
FOTO Ďalší protest v Košiciach: Odborári chcú väčšie platy!

KOŠICE - Podpora požiadaviek v kolektívnom vyjednávaní, ako sú rast miezd, zlepšenie pracovných podmienok a sociálneho postavenia zamestnancov bola hlavným motívom zhromaždenia a pochodu ulicami mesta Košice, ktoré na dnešné popoludnie zorganizoval Odborový zväz (OZ) KOVO.

slovakia

left justify in out

Približne 2500 odborárov z celého Slovenska už tradične hlučne, sirénami, píšťalkami, či rapkáčmi a bubnami dávali najavo svoju nespokojnosť so situáciou v akej sa nachádzajú. „Našim cieľom je presvedčiť ľudí a diskutovať o tom, akým spôsobom treba vyjednávať a ako dosiahnuť vyššie mzdy. Zamestnávatelia dnes ponúkajú nulu,“ povedal pre TASR predseda rady OZ KOVO Emil Machyna.
     

Podľa Machynu je nielen inflácia ukazovateľom pre rast miezd, ale je to aj produktivita práca a iné finančné ukazovatele. Poukázal na to, že slovenská ekonomika vykazuje 80 % produktivity v rámci Európy, ale len 40%-né mzdy. „My chceme dosiahnuť 40 eur pre každého zamestnanca plus trojpercentný rast tarifných miezd,“ doplnil Machyna. Upozornil na to, že kováci plánujú spustiť aj nátlakové akcie, ak vyjednávania so zamestnávateľmi neprinesú očakávané výsledky. Nevylúčil ani štrajky.
     

Predseda základnej organizácie OZ KOVO v U. S. Steel Košice vyhlásil, že už len oznámenie o dnešnej protestnej akcii znamenalo, že zamestnávateľ prišiel na kolektívne vyjednávanie s novým návrhom. O konkrétnej podobe návrhu hovoriť nechcel. „Dohodli sme sa, že vyjednávanie bude za zatvorenými dverami,“ povedal, naznačil však s návrhmi sú odborári spokojní.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies