FOTO Cvičenie Tobruq Legacy v Lešti má za cieľ zladiť interoperabilitu krajín NATO

NETKY.SK • 29 September 2016, 15:25 • 2 min
FOTO Cvičenie Tobruq Legacy v Lešti má za cieľ zladiť interoperabilitu krajín NATO

LEŠŤ – Zladiť interoperabilitu prostriedkov protivzdušnej obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO), ako aj ich jazykovú interoperabilitu, je hlavným cieľom vojenského cvičenia Tobruq Legacy 2016, ktoré sa v týchto dňoch koná v priestoroch Centra výcviku Lešť. Uviedol to minister obrany SR Peter Gajdoš, ktorý sa dnes na Lešti osobne zúčastnil cvičenia a nácviku riešenia operačnej situácie protivzdušnej obrany.

slovakia

left justify in out

„Veľký význam cvičenia vidím aj v precvičení logistickej podpory krajiny, v tomto prípade Slovenska, kde sa precvičujú všetky záležitosti logistického zabezpečenia, prepráv, organizácie režimu života a ubytovania,“ povedal na margo Tobruq Legacy 2016 Gajdoš.

 

„Toto medzinárodné cvičenie je najväčším počas existencie Ozbrojených síl (OS) SR, ktoré je zamerané na protivzdušnú ochranu. Sú tu prostriedky najkratšieho dosahu, ale aj sily ďalekého dosahu. Okrem iného má za cieľ zladiť nielen technické postupy, ale i prípravu a vedenie samotnej bojovej operácie,“ doplnil náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim.

Za dôležitý aspekt cvičenia považuje aj vzájomnú komunikáciu v angličtine, ktorá je operačným jazykom. „Jazyk je však v tomto prípade veľmi špecifický, technický, nie je to hovorová angličtina. O to nám išlo a z prvých brífingov mám informácie, že sa nám úlohy podarilo naplniť,“ konštatoval Maxim.

 

Podľa slov náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky (ČR) Josefa Bečvářa je Tobruq Legacy 2016 pre Vzdušné sily Armády ČR jedným z najväčším cvičení. „Pre mňa je významné v tom, že sa všetci dohovoria a potvrdzuje sa tak aliančné úsilie, že sme schopní pracovať v jednom prostredí a s dobrým výsledkom,“ podotkol s tým, že za ČR sa cvičenia zúčastnilo 170 vojakov a 54 kusov techniky. „Nie sú to len vzdušné sily, je tu i logistika a ďalšie prvky zabezpečenia,“ dodal.

 

Tobruq Legacy 2016 je štvrtým medzinárodným cvičením svojho druhu. Zúčastňujú sa ho vojská NATO, ktoré cvičia v spolupráci s jednotkami Európskej únie. Prítomných je 1250 zahraničných vojakov a 450 členov Ozbrojených síl SR, ako aj viac než 500 kusov bojovej techniky.

 

Cvičenia sa priamo zúčastňuje osem členských štátov NATO (Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko a Spojené štáty americké) a ďalších deväť krajín ako pozorovatelia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies