FOTO Cenu World Press Photo 2018 získal záber z pouličných protestov vo Venezuele

NETKY.SK • 13 Apríl 2018, 10:19 • 2 min
FOTO Cenu World Press Photo 2018 získal záber z pouličných protestov vo Venezuele

AMSTERDAM - Víťazom žurnalistickej ceny World Press Photo 2018 v hlavnej kategórii sa vo štvrtok večer stal venezuelský fotoreportér Ronaldo Schemidt pracujúci pre francúzsku tlačovú agentúru AFP. Jeho snímka, zachytávajúca horiaceho demonštranta vo Venezuele, podľa poroty symbolizuje aktuálny stav tejto krajiny.

slovakia

left justify in out

Schemidt fotografiu vyhotovil minulý rok v máji počas násilných zrážok polície s demonštrantami protestujúcimi proti režimu venezuelského prezidenta Nicolása Madura v hlavnom meste Caracas. Mladého muža zasiahol výbuch nádrže policajnej motorky; predmetný záber ho zachytáva v behu, ako za sebou zanecháva závoj z plameňov.

 

"Pocítil som za sebou explóziu a žiar. V tej chvíli som sa otočil a začal fotografovať - bez toho, aby som poriadne videl, čo sa deje," popisuje okolnosti vzniku víťaznej fotografie 46-ročný Schemidt, ktorý už 18 rokov žije v Mexiku.

 

Predsedníčka poroty, Magdalena Herrerová z francúzskej mutácie magazínu Geo, uviedla, že Schemidtova snímka predstavuje "klasickú fotografiu", ktorá disponuje "energiou a dynamikou". "Má farby, pohyb, silu a je veľmi dobre komponovaná. Vyvoláva okamžité emócie," vyhlásila Herrerová, ktorú cituje spravodajská stanica France 24.

 

Pre samotného autora záberu však ide o trpké uznanie. "Mám z toho zmiešané pocity. Viem totiž - rovnako ako ktokoľvek iný -, čím Venezuela v súčasnosti prechádza," povedal Schemidt, ktorý na slávnostnom odovzdávaní tohto prestížneho ocenenia v holandskom Amsterdame venoval víťaznú snímku svojej rodine, ako aj venezuelskému ľudu.

 

Venezuela čelí hyperinflácii, nedostatku základných tovarov a prudkému poklesu cien ropy na svetovom trhu, čo vlani vyvolalo rozsiahle protesty. Pouličné násilie si od apríla do júla minulého roku vyžiadalo 125 mŕtvych.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona