FOTO Budúci rok budeme platiť novou 50-eurovou bankovkou: Takto vyzerá

NETKY.SK • 5 Júl 2016, 19:42 • 2 min
FOTO Budúci rok budeme platiť novou 50-eurovou bankovkou: Takto vyzerá

BRATISLAVA - Európska centrálna banka (ECB) dnes predstavila novú bankovku v hodnote 50 eur, ktorá bude uvedená do obehu 4. apríla 2017.

slovakia

left justify in out

Na webstránke ECB https://www.ecb.europa.eu o tom informuje generálne riaditeľstvo pre komunikáciu ECB. Zavedenie novej bankovky je najnovším krokom v rámci zvyšovania bezpečnosti eurových bankoviek. Po bankovkách 5 eur, 10 eur a 20 eur je nová 50-eurová bankovka štvrtou nominálnou hodnotou druhej série eurových bankoviek, známej ako séria Európa. Bankovka v hodnote 50  je najpoužívanejšou eurovou bankovkou.

 

"Zavedením novej bankovky 50  sa naša mena stane ešte bezpečnejšou," cituje tlačová správa člena Výkonnej rady ECB Yvesa Merscha. "Jej pokročilé ochranné prvky pomáhajú chrániť naše peniaze. Ide o súčasť našej nepretržitej snahy o zachovanie eura ako stabilnej meny, meny, na ktorú sa dennodenne spolieha 338 miliónov ľudí v celej eurozóne. Postupným zavádzaním nových eurových bankoviek s novými a zdokonalenými prvkami Eurosystém zároveň zdôrazňuje svoju podporu hotovosti ako dôveryhodnému a efektívnemu platobnému prostriedku," tvrdí Yves Mersch.

 

Bankovka 50  je najpoužívanejšou eurovou bankovkou. Jej podiel na celkovom objeme bankoviek v obehu predstavuje 45 percent. V obehu je viac bankoviek 50  než bankoviek 5 , 10  a 20  dohromady. Počet bankoviek 50  v obehu je tiež takmer rovnaký ako celkový počet bankoviek všetkých nominálnych hodnôt v obehu na konci roka 2002, keď boli eurové bankovky a mince po prvýkrát uvedené do obehu.

 

Ako ďalej informuje ECB, súčasťou novej bankovky 50  je okienko s portrétom. Ide o nový, inovatívny prvok, ktorý bol po prvý raz použitý na bankovke 20  série Európa. Pri pohľade na bankovku proti svetlu sa v priehľadnom okienku v hornej časti hologramu objaví portrét Európy, postavy z gréckej mytológie, ktorý vidno na oboch stranách bankovky. Rovnaký portrét sa objavuje aj vo vodoznaku. Na lícnej strane bankovky sa nachádza smaragdové číslo, teda lesklé číslo, ktoré pri naklonení bankovky mení farbu zo smaragdovozelenej na tmavomodrú a vytvára svetelný efekt, ktorý sa pohybuje nahor a nadol. Tieto ochranné prvky umožňujú jednoduchú kontrolu pravosti novej bankovky 50  hmatom, pohľadom a naklonením.

 

S cieľom zabezpečiť, aby boli na novú bankovku 50  v celej eurozóne včas pripravené zariadenia na spracovanie a overovanie pravosti bankoviek zaviedol Eurosystém partnerský program. Do programu, ktorý ponúka široký okruh možností vzdelávania a ďalšie informácie súvisiace s novou bankovkou, sa zapojilo vyše 500 odvetvových partnerov z celej Európy. Viac ako 50 partnerov navyše 15. júna tohto roka na zdôraznenie svojho záväzku zabezpečiť hladké zavedenie novej bankovky podpísalo memorandum o porozumení o adaptácii zariadení na spracovanie bankoviek na novú 50-eurovú bankovku, dodáva sa v tlačovej správe Európskej centrálnej banky.

 

Séria Európa je druhá séria eurových bankoviek, ktorá sa postupne uvádza do obehu. Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája 2013 v Bratislave. Novú desaťeurovú bankovku zaviedli do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov v celej eurozóne 23. septembra 2014. Nasledovala bankovka v hodnote 20 eur 25. novembra 2015. Ďalšie nové bankovky prídu na rad postupne. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje Európska centrálna banka postupne stiahnuť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies