FOTO Britská kráľovná prijala českého prezidenta Zemana

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 16:36 • 2 min
FOTO Britská kráľovná prijala českého prezidenta Zemana

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. v piatok prijala na audiencii v Buckinghamskom paláci českého prezidenta Miloša Zemana.

slovakia

left justify in out

Počas stretnutia, ktoré trvalo približne pol hodinu, ho sprevádzali jeho manželka Ivana a dcéra Kateřina. Stretnutie sa malo pôvodne konať o 12:00 miestneho času (13:00 SELČ), no pre návštevu kráľovnej v centre na pomoc obetiam požiaru Grenfell Tower sa jeho začiatok posunul. Audiencia sa uskutočnila za zatvorenými dverami a český prezident počas nej kráľovnej podaroval brošňu s českými granátmi a hodvábnu šatku s motívom diela Václava Hollara.

"Stretnutie zatienili nedávne tragické udalosti v Londýne. Kráľovná mi povedala, že sa práve vrátila z prehliadky toho domu," povedal Zeman. Hlavnou témou rozhovoru bol podľa prezidenta brexit a osud českých občanov vo Veľkej Británii. Údajne tiež kráľovnej povedal, že pri rozhovore vynechá tému Mníchovskej dohody, no zároveň tiež pripomenul českých vojnových veteránov, ktorí bojovali v Kráľovskom letectve (RAF).

Po tlačovej konferencii Zeman vyznamenal československých vojnových veteránov žijúcich v Spojenom kráľovstve, veteránovi Miroslavovi Antonínovi Liškutínovi odovzdá diplom o vymenovaní do hodnosti generála. Následne sa prezident stretne s britským ministrom zahraničia Borisom Johnsonom, s ktorým by mal diskutovať o brexite, Európskej únii či česko-britských vzťahoch. Na záver jednodennej návštevy Londýna položí kvety k pamätníku Bitky o Britániu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona