FOTO Británia si hodinou tmy pripomenula 100. výročie vstupu do prvej svetovej vojny

NETKY.SK • 5 August 2014, 06:54 • 2 min
FOTO Británia si hodinou tmy pripomenula 100. výročie vstupu do prvej svetovej vojny

LONDÝN - Svetlá v celej Británii v pondelok večer zhasli na jednu hodinu, čím si krajina pripomenula sté výročie vstupu do prvej svetovej vojny a vzdala úctu obetiam tohto konfliktu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva bola inšpirovaná výrokom bývalého ministra zahraničných vecí Edwarda Greya, ktorý pred vyhlásením vojny Nemecku 4. augusta 1914 povedal: "Svetlá nad Európou zhasínajú a pochybujem, či ich počas života niekedy znova uvidíme."

 

Londýnske stavby ako Westminsterský palác, Tower Bridge či Katedrála sv. Pavla sa o 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ) ponorili do tmy. Premiér David Cameron požiadal britské domácnosti, aby si na hodinu nechali zažaté iba jediné svetlo.

 

Greyova myšlienka bola i stredobodom omše vo Westminsterskom opátstve, počas ktorej postupne zhasínali všetky sviečky, až ostala horieť iba olejová lampa na hrobe neznámeho britského vojaka padlého v prvej svetovej vojne.

 

O 23.00 h miestneho času zhasla aj táto lampa, čo symbolizovalo presne sto rokov od vstupu Británie do vojny, ktorá si v rokoch 1914-1918 vyžiadala životy 17 miliónov ľudí. Vyše jeden milión z nich tvorili vojaci z vtedajšieho Britského impéria.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona