FOTO Bratislavský Prešporáčik má nový okruh pre deti od rozprávkára Feldeka

NETKY.SK • 6 December 2016, 17:58 • 2 min
FOTO Bratislavský Prešporáčik má nový okruh pre deti od rozprávkára Feldeka

BRATISLAVA - V hlavnom meste SR dnes slávnostne otvorili nový detský okruh vyhliadkovým autíčkom Prešporáčik. Hodinový komentár k okruhu pre detské publikum napísal Ľubomír Feldek. "Dokonca som to s detským recitátormi narecitoval," povedal pre TASR básnik, spisovateľ a prekladateľ, ktorý v audiosprievodcovi skombinoval poéziu s prózou.

slovakia

left justify in out

"Budú to počuť v prístupnej podobe, keď ideme napríklad okolo Reduty, hovorím, že tam kedysi bola sýpka a ozývalo sa odtiaľ na pi-pi-pi, a teraz je tam filharmónia a ozýva sa pa-pa-pa-pam," priblížil veselý text okruhu až na Bratislavský hrad, ktorý spolu s autorom pokrstil primátor hlavného mesta Bratislavy Ivo Nesrovnal detským šampanským.

 

"Detskou formou sa mi podarilo sprostredkovať aj základné veci, napríklad kto sú to štúrovci, že Dunaj nájdeme aj v básni Sama Chalupku. Som s tým veľmi spokojný. Uverejnené to nebude nikde, lebo majú na to patent, ale každý kto sa odvezie, si to vypočuje," dodal Ľubomír Feldek k audiosprievodcovi plnom básničiek, interaktívnych otázok a odpovedí.

 

Hradný detský okruh prišla uviesť do života aj Bratislavčanka Martina Bročková, víťazka súťaže na názov bratislavskej atrakcie na kolesách, ktorá červené autíčko pomenovala Prešporáčik.

 

"Je to vynikajúci nápad, konečne niečo, čo poteší aj deti a budú z toho niečo mať, budú vnímať Bratislavu možno trošku inak," poznamenala k okruhu, ktorý ponúka škôlkarom a školákom nielen dávnu minulosť, ale aj súčasnosť hlavného mesta, známe aj menej známe historky a fakty podávané vhodnou formou.

 

Detský okruh trvá podobne ako dospelý hodinu s 15-minútovou prestávkou na Bratislavskom hrade. Nastupuje sa na Námestí E. Suchoňa pri historickej budove Slovenského národného divadla.

 

Prešporáčik prevádzkuje spoločnosť Tour4U. Jej zakladateľ Dušan Šmidák jazdil ako šofér na zájazdových autobusoch. V roku 1996 si sám zostrojil prvý koč a začal robiť vyhliadkové jazdy po hlavnom meste. Celkovo mal tri koče a šesť koní. Neskôr, keď kapacitne koče nestačili, rozhodol sa pre zostrojenie auta. V obchode s rôznym tovarom videl fotografiu autíčka, ktorá sa stala predlohou na zostrojenie prvého vozidla.

 

Vyrobil ho v roku 2000 na podvozku Škoda 1500. Aby auto mohlo jazdiť po úzkych uličkách Bratislavy, musel merať šírky ulíc a podľa nich navrhol aj rozmer autíčka na plynový pohon. Dnes už Bratislavou na hrad jazdia modernejšie verzie Prešporáčikov, avšak v dizajne pôvodného vozidla. Ročne prevezie cca 120.000 osôb. Vozili sa ním aj významné osobnosti, medzi nimi americký moderátor Larry King, šachista Garri Kasparov, kozmonaut E. A. Cernan, prezidenti rôznych krajín i pravnuk cisárovnej Sissi.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona