FOTO Bratislavské letisko v týchto dňoch otvorilo svoje brány verejnosti

NETKY.SK • 8 August 2014, 15:00 • 2 min
FOTO Bratislavské letisko v týchto dňoch otvorilo svoje brány verejnosti

BRATISLAVA - Ako funguje pyrotechnický robot Emil, čo si ľudia nemôžu priniesť z dovolenky, či kde relaxuje prezident Andrej Kiska počas letu na zahraničnú cestu.

slovakia

left justify in out

Tieto a množstvo ďalších atrakcií pripravilo pre 1200 návštevníkov Letisko M. R. Štefánika v Bratislave počas druhého ročníka Dní otvorených dverí, ktoré sa konajú od 7. do 9. augusta.
     

Cestujúci a návštevníci tak môžu počas troch dní nazrieť do priestorov, ktoré nie sú bežne prístupné širokej verejnosti. K dispozícii majú nový areál terminálu, dozvedia sa viac o histórii letiska, uvidia ukážky práce policajného pyrotechnika i psovoda. Novinkou oproti minulému roku je ukážka biologickej ochrany letiska – jastrabov a sokolov.
     

Colníci v letiskovej hale vystavujú suveníry zadržané v ostatných rokoch cestujúcim, ktorí sa vracali z dovolenky. Ide o výrobky z chránených rastlín a živočíchov. "Napríklad tu máme sloniu nohu, ktorú prerobili na držiak na dáždniky, takisto je tu vypreparovaný medveď, rôzne výrobky z hadov alebo krokodílov, ako sú kabelky, opasky alebo topánky, máme tu pancier z korytnačky," vymenovala hovorkyňa Colného úradu Bratislava Katarína Tehlárová.
     

O tom, čo si cestujúci nemôžu vziať so sebou na palubu lietadla, porozprával zvedavým prítomným Ján Lacko, ktorý je zodpovedný za bezpečnostný výcvik na letisku. Detekčnou kontrolou podľa neho určite neprejdú strelné zbrane vrátane ich detských napodobenín, výbušné a horľavé látky, slzné spreje, pracovné nástroje či akékoľvek ostré predmety. Zakázané sú však aj niektoré tupé predmety ako napríklad teleskopický obušok. "Občan Ruskej federácie tvrdil, že ho používa ako statív pre svoj fotoaparát," priblížil kurióznu situáciu pracovník letiska.
     

Najväčším lákadlom pre návštevníkov je prehliadka interiéru vládneho špeciálu Tupolev z roku 1998. Podobným, dokonca o deväť rokov starším lietajú najvyšší štátni činitelia na zahraničné pracovné cesty. "V prednej časti sa nachádza sprcha, posteľ, videorekordér, je tam kupé pre hlavného cestujúceho, minibar, minikuchynka s mikrovlnkou. Potom sú tam dve osemmiestne kupé pre jeho sprievod a bežná turistická trieda pre asi 70 pasažierov, kde sedávajú novinári alebo iný personál," opísala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona