FOTO Bratislava si uctila obete Slovenského národného povstania

NETKY.SK • 25 August 2016, 14:36 • 2 min
FOTO Bratislava si uctila obete Slovenského národného povstania

BRATISLAVA – Obete Slovenského národného povstania (SNP) si prišli uctiť predstavitelia Slovenskej republiky na dnešnej pietnej spomienke v Bratislave. Účastníci položili vence k pamätníku na Námestí SNP. Na obete spomínali okrem vládnych predstaviteľov aj priami účastníci povstania.

slovakia

left justify in out

"Aj keď nás od skončenia druhej svetovej vojny delí viac ako 70 rokov, stále medzi nami žije takmer 2000 mužov a žien, ktorí sa osobne zapojili do boja s nacizmom,” povedal podpredseda vlády SR Peter Pellegrini.

 

Tento rok si Slovensko pripomína 72. výročie SNP. „Povstanie patrí k najsvetlejším stránkam našej novodobej histórie,“ povedal tajomník Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Viliam Longauer.

 

Účastníci spomienky v príhovoroch upozorňovali najmä na nebezpečie nárastu extrémistických síl v Európe a na Slovensku. “V súčasnej dobe, kedy aj v našej spoločnosti narastá podpora extrémistických ideológií, potrebujeme viesť o našej histórii poctivý a otvorený dialóg. Nesmieme zabudnúť na politické chyby, ktorých sa predstavitelia vojnového štátu dopustili,“ dodal Pellegrini.

Rečníci zdôraznili dôležitosť neustáleho pripomínania odkazu SNP aj dnes. „Ak chceme naplniť to, za čo obetovali naši otcovia a dedovia svoje životy, tak sa musíme postaviť fašizmu dnes. Tí pred nami to mali ťažšie,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

 

Podľa Longauera môže byť nebezpečná najmä nesprávna interpretácia historických udalostí. „Novodobí neofašisti nikdy nemôžu prekrútiť pravdu o potrebe slovenského ľudu vystúpiť proti hitlerovskému fašizmu a nacizmu. Pochopiť dejinný význam SNP znamená vidieť viac základných faktorov a súvislostí, ktoré potvrdzujú jeho masovosť a cieľavedomosť,“ uzavrel Longauer.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies