FOTO Bolo to štvrté najväčšie jazero na svete, zničil ho projekt sovietskych vedcov!

NETKY.SK • 1 Október 2014, 10:31 • 2 min
FOTO Bolo to štvrté najväčšie jazero na svete, zničil ho projekt sovietskych vedcov!

MOSKVA – Aralské jazero bývalo svojou rozlohou štvrtým najväčším jazerom na svete. Dnes je takmer úplne vyschnuté. Môže za to hlavne projekt sovietskych vedcov, ktorý odklonil dve rieky tečúce do jazera. Snímky vyschnutého jazera zachytil satelit NASA.

slovakia

left justify in out

Na záberoch zo satelitu NASA je vidieť ako veľká východná časť jazera úplne vyschla v priebehu štrnástich rokov.

 

img

 

Čo vyschnutie jazera spôsobilo?

 

Hlavnou príčinou drastického úbytku vody v Aralskom jazere je odklonenie dvoch riek Amu Dayra a Syr Darya. Išlo o projekt sovietskych vedcov zo 60. rokov minulého storočia. Tieto rieky, ktoré boli zásobované vodou z topiacich sa ľadovcov a horských zrážok, zásobovali Aralské jazero vodou. Rieky boli odklonené, aby zavlažili neúrodné pôdy v Kazachstane, Uzbekistane a Turkmenistane. Na nich sa mali pestovať obilniny a bavlna.

 

Aralské jazero v roku 2000

 

img

 

Aralské jazero v roku 2014

 

img

 

Odklonenie riek zmenilo celý ekosystém a takisto aj vysychanie jazera. Znížil sa počet zrážok, fauna a aj flóra. V 80. rokoch priznali sovietski vedci chybu, ale už bolo neskoro na nápravu, ktorá by si vyžiadala miliardové investície.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies