FOTO Archeologický objav v Mexiku mení teóriu o Aztékoch: Veža z lebiek odhalila aj ženské a detské pozostatky

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 11:46 • 2 min
FOTO Archeologický objav v Mexiku mení teóriu o Aztékoch: Veža z lebiek odhalila aj ženské a detské pozostatky

MEXIKO - Archeológovia objavili vežu z lebiek, ktorá mení teóriu o tom, že Aztékovia používali na obrady len porazených nepriateľských bojovníkov.

slovakia

left justify in out

Veža sa nachádzala v centre metropoly Mexiko na mieste bývalého hlavného mesta aztéckej ríše Tenochtitlán. Na odhaľovaní lebiek v chrámovom komplexe, kde momentálne stojí katedrála, pracovali archeológovia dva roky. Vek lebiek odhadli na približne 500 rokov, no pri bližšom prieskume zistili prelomové skutočnosti.

 

„Očakávali sme len mužov, hlavne mladých mužov, ktorí bývajú bojovníkmi, pretože o ženách a deťoch si skrátka nemyslíte, že by išli do vojny,“ povedal antropológ Rodrigo Bolaňos. „Deje sa niečo, o čom nemáme žiadne záznamy a je to skutočne nová vec, úplne prvýkrát,“ uzavrel.

 

Doposiaľ si vedci mysleli, že ide o stavbu z lebiek nepriateľských bojovníkov. Najnovšie zistenie však túto teóriu popiera, preto sa bádatelia budú musieť zaoberať ďalšími súvislosťami, aby prišli na to, čomu v skutočnosti veža slúžila.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona