FOTO Archeológ konečne objavil to, čo hľadal viac ako 12 rokov: Letecké zábery odhalili takýto poklad na dne jazera!

NETKY.SK • 20 September 2018, 13:00 • 2 min
FOTO Archeológ konečne objavil to, čo hľadal viac ako 12 rokov: Letecké zábery odhalili takýto poklad na dne jazera!

Keď turecký archeológ prvýkrát zbadal letecké zábery oblasti, ktorú roky preskúmava, nevychádzal z úžasu.

slovakia

left justify in out

Mustafa Šahin, vedúci archeológie na univerzite Bursa Uludag, sa od roku 2006 intenzívne venuje prieskumu oblasti tureckého jazera Iznik. Archeológovia sa totiž domnievali, že niekde tu sa musia nachádzať ruiny kostola postaveného v rímskom štýle približne v roku 390. Roky sa k nim však nevedeli dopátrať. To ale nie je všetko, podľa dobových záznamov by sa niekde pod touto stavbou mal nachádzať ešte väčší skvost – pohanský chrám zasvätený Apollovi, grécko-rímskemu bohovi Slnka.

 

Záhadu okolo zmiznutých ruín nedávno vyriešili letecké zábery, ktoré sprostredkovali vládni inšpektori. Je na nich jasne vidieť torzo kostola, ktorý v roku 740 zničilo zemetrasenie. Tieto ruiny neskôr pohltilo jazero, a tak zostali viac ako 1600 rokov ukryté pred všetkými.

 

Kostol sa nachádza približne 50 metrov od brehu v trojmetrovej hĺbke. Na mieste už prebehlo niekoľko podmorských vykopávok, pričom sa našli mnohé zaujímavé artefakty od ríšskych mincí až po pozostatky hrobov.

 

Tureckí archeológovia tu momentálne plánujú vybudovať podmorské múzeum, ktoré by malo pozostávať z veže, odkiaľ budú návštevníci môcť pozorovať ruiny, ale aj nadvodnej lávky, aby bolo možné vidieť pamiatku z väčšej blízkosti. Tým, ktorým by to nestačilo, bude umožnené aj potápanie v rámci tamojšieho potápačského klubu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies