FOTO Anglických Sedem sestier stojí v tieni slávnejších súrodencov

NETKY.SK • 6 November 2018, 16:26 • 2 min
FOTO Anglických Sedem sestier stojí v tieni slávnejších súrodencov

LONDÝN - Sú porovnateľne krásne, napriek tomu stojí anglických Sedem sestier v tieni slávnejších Doverských Bielych útesov.

slovakia

left justify in out

Tie sú totiž vyhľadávané, keď ľudia prichádzajúca na trajekte z francúzskeho Calais. Ak už sa na prvé spomínané kriedové útesy vypravíte, buďte opatrní. Ľudia tu občas zbytočne riskujú, keď sa fotia priamo na okraji.

 

Podľa názvu by sa dalo očakávať, že útesy budú mať sedem vrcholov, je ich ale osem. Prírodná pamiatka sa volá podľa siedmich sestier, ktoré tu údajne mali každá svoj dom.

 

Biele útesy sú súčasťou národného parku South Downs a ich výhodou je aj blízkosť Brightone, obľúbeného pobrežného letoviska Veľkej Británie. Aj preto sú medzi turistami čoraz populárnejšie.

 

img

 

Mnoho návštevníkov ale zbytočne hazarduje, keď si chce na okraji zrázu zaobstarať fotografiu či selfie. A keď sa pripočítajú vplyvy tradičného britského počasia - vetra a dažďa - môže to byť skutočne riskantné.

 

V minulom roku sa lokálne úrady snažili problém vyriešiť či aspoň zmierniť a prišlo sa na to, že množstvo turistov nemá vôbec potuchy, že by útesy mohli predstavovať nebezpečenstvo.

 

"Myslím, že si ľudia neuvedomujú, ako sú skaly nestabilné. Chcú stále sedieť na okraji alebo sa k nemu aspoň približovať," uviedla pre BBC politička Maria Caulfieldová z neďalekého Lewes.

 

img

 

Pred nebezpečenstvom v minulosti varovala aj pobrežná stráž, podľa ktorej čas od času dochádza k odlamovaniu skál.

 

Turisti by sa preto k okraju nemali vôbec približovať, nieto na ňom predvádzať a stárať také šialené kúsky, ako balansovanie na jednej nohe.

 

img

 

Tí, ktorí sa však podobných vecí vyvarujú, sa môžu kochať úžasnou prírodnou scenériou, ktorú často využívajú tiež filmári. Veľakrát ako náhradu za slávnejšie Biele útesy.

 

Len o kúsok ďalej potom stojí mys Beach Head, ktorý je so svojimi 162 metrami najvyšším kriedovým útesom v celej krajine.

 

Zdobí ho slávny maják Belle Tout, ktorý je považovaný za najslávnejší neobývaný maják vo Veľkej Británii, a to nielen vďaka strhujúcej lokalite, ale aj pre časté použitie vo filmoch a televízii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies