FOTO Andrej Kiska si s prezidentom Českej republiky Milošom Zemanom pripomenul storočnicu vzniku Československa

NETKY.SK • 30 Júl 2018, 06:21 • 2 min
FOTO Andrej Kiska si s prezidentom Českej republiky Milošom Zemanom pripomenul storočnicu vzniku Československa

TOPOĽČIANKY – Storočnicu vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov, ale aj Moravanov, Slezanov a ďalších si včera pripomenuli prezidenti Slovenskej republiky a Českej republiky Andrej Kiska a Miloš Zeman.

slovakia

left justify in out

„Ak by sa to vtedy neudialo, tak dnes by Slovensko v takej forme ako ho poznáme, určite neexistovalo,“ povedal na Zámku Topoľčianky prezident Kiska k vzniku Československa pred sto rokmi. Predtým v Zámku Topoľčianky k soche prezidenta Masaryka položili prezidenti kytice a podpísali pamätné listy pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR.

Ako ďalej uviedol prezident SR, presne pred 95 rokmi prvýkrát prišiel prezident Masaryk do Topoľčianok, „aby tu začal takú peknú tradíciu. Strávil tu mesiac až dva na Slovensku a riadil vtedajší Československý štát tu zo Slovenska“.

Prezident Zeman oznámil dohodu, že Kiska, „ktorý je rozhodnutý opustiť nevďačnú rolu slovenskej politiky,“ príde na jar na rozlúčku nie do Prahy, ale do Lán. Dodal, že sa vynasnaží, aby mal niekoľko pekných dní nielen v Zámku Lány. Zároveň povedal, že sa dovtedy ešte niekoľkokrát stretnú, pričom najbližšie to bude stretnutie V4 na Štrbskom Plese v septembri.

Pri príležitosti jubilea, ktoré naše národy oslávia 28. októbra, sa túto nedeľu 29. júla dopoludnia vydali na symbolickú cestu po stopách prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka. V moravskom Hodoníne položili obaja prezidenti kytice k soche T. G. Masaryka a následne ich špeciálny vlak odviezol z Hodonína do slovenských Topoľčianok. Vlak poháňal parný rušeň a súčasťou súpravy bol historický vozeň Aza 80 vyrobený v roku 1930 pre prezidenta Masaryka. Hodonín bol rodiskom T. G. Masaryka a Topoľčianky zas jeho letným sídlom. Moderný a udržiavaný zámok sa stal v roku 1890 letným sídlom Habsburgovcov a po vzniku Československej republiky aj sídlom prezidenta republiky. Tunajšie prostredie si veľmi obľúbil a často navštevoval najmä Tomáš Garrigue Masaryk. Cesta „prezidentským“ vlakom patrí do série spoločných podujatí k 100. výročiu vzniku Československa.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies