FOTO Američania si pripomenuli 76. výročie útoku na Pearl Harbor

NETKY.SK • 8 December 2017, 07:27 • 2 min
FOTO Američania si pripomenuli 76. výročie útoku na Pearl Harbor

HONOLULU - Američania si pripomenuli 76. výročie japonského útoku na Pearl Harbor a vstupu Spojených štátov do druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Na spomienkovej slávnosti na Havaji sa zúčastnilo aj asi 20 ľudí, ktorí prežili tragické udalosti zo 7. decembra 1941.

 

Spomienkové podujatie otvorila minúta ticha presne o 07.55 h miestneho času, keď sa bombardovanie Pearl Harboru v roku 1941 začalo. O život v ten deň prišlo 2388 Američanov, zväčša námorníkov a vojakov.

 

Nad prístavom vo štvrtok preleteli stíhačky havajskej vzdušnej národnej stráže F-22 v špeciálnej formácii, aby prelomili ticho. Jedna zo stíhačiek letela mimo ostatných - išlo o symbol tých amerických vojakov, ktorí sú oficiálne stále nezvestní.

 

Prítomní veteráni, príbuzní obetí i preživších, ako aj ďalší hostia potom vzdali poctu bojovej lodi USS Arizona, ktorá v dôsledku japonského bombardovania stále leží na dne prístavu, kam sa potopila. Nad loďou vztýčili Američania biely sarkofág ako pamätník.

 

Prezident USA Donald Trump vo štvrtok podpísal výnos, ktorým 7. december vyhlásil za Národný deň spomienky na Pearl Harbor. Výnos podpísal v Bielom dome v prítomnosti šiestich veteránov druhej svetovej vojny - priamych svedkov japonského útoku. Trump týchto mužov označil za hrdinov a uviedol, že "srdcia všetkých Američanov sú naplnené vďačnosťou za ich službu, ich obetu a ich prítomnosť tam v ten deň".

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies