FOTO + VIDEO: Ambiciózny projekt SZĽH má za cieľ zlepšiť podmienky v mládežníckom športe

NETKY.SK • 25 Január 2017, 18:34 • 2 min
FOTO + VIDEO: Ambiciózny projekt SZĽH má za cieľ zlepšiť podmienky v mládežníckom športe

BRATISLAVA – Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút v stredu oficiálne predstavil projekt výstavby nových multifunkčných športových centier pre deti a mládež, ktorých súčasťou bude aj ľadová plocha. Predstavitelia SZĽH vyzývajú primátorov miest, obcí a zástupcov samospráv, aby v prípade záujmu, zaslali svoje žiadosti na hokejový zväz do 15. februára.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nosnou myšlienkou ambiciózneho projektu je podpora športu na základnej úrovni, rozvoj infraštruktúry a zatraktívnenie podmienok v mládežníckom športe. Cieľovou skupinou sú deti na základných školách, podmienkou realizácie projektu je preto vybudovanie multifunkčného športového centra v areáloch škôl resp. v ich bezprostrednej blízkosti.  

 

Úlohou samospráv je výber vhodného miesta pre stavbu (odporúča sa 76 m x 56 m) a komplexné zabezpečenie agendy súvisiacej so stavebnými povoleniami. Slovenský zväz ľadového hokeja zastreší financovanie projektu, realizáciu stavby a následné prevádzkovanie centra vrátane poskytovania služieb.

 

"Ak chceme niečo zmeniť v našom hokeji, toto je jeden z tých projektov. Na Slovensku sú lokality, kde deti stále nemajú možnosť dostať sa na ľadovú plochu. Navrhované športoviská však nie sú iba o ľade, ale celkovo o športe s tým, že ľadová plocha bude prioritou.  Chceme zabezpečiť deťom komfortný prístup na ľad v čase, aký im vyhovuje, aby to nebolo v skorých ranných hodinách alebo neskoro večer," uviedol pre netky. sk prezident SZĽH Martin Kohút.

 

Pridanou hodnotou projektu je aj myšlienka vyhľadávania pohybovo nadaných detí pre hokej priamo na kurzoch korčuľovania v rámci hodín telesnej výchovy. "Vznikol by systém, ktorý podchytí talenty a nasmeruje ich na športovú dráhu. Šport by mal byť súčasťou vzdelávania a výchovy a nie naopak," predstavil svoj zámer Kohút, ktorého ambíciou je výstavba aspoň štyridsiatky nových hál. Inšpirovali ho projekty v susedných krajinách, najmä v Maďarsku a v Poľsku, kde vybudovali dvetisíc ľadových plôch. "Poliaci to nedomysleli, otvorené ľadové plochy sú z hľadiska prevádzkových nákladov finančne podstatne náročnejšie. My potrebujeme kryté haly, kde sa bude dať korčuľovať aspoň 6 - 7 mesiacov v roku, pokiaľ vonkajšia teplota nepresiahne 10 stupňov, potom sa športoviská dajú využiť na množstvo ďalších športov," podotkol Kohút.

 

"Ako investor chceme projekt financovať a priamo aj prevádzkovať. Samospráva, s ktorou budeme spolupracovať môže participovať symbolickým spolufinancovaním. Budeme požadovať minimálne dve hodiny denne pre verejné korčuľovanie a iné športové aktivity obyvateľov. Rokujeme o spôsobe výstavby, financovania a prevádzkovania. Zo skúseností vieme, že neexistuje iná cesta, ako prebratie zodpovednosti zväzom," doplnil  Martin Kohút, ktorý zároveň odhaduje, že cena jedného športového objektu neprekročí hranicu jedného milióna eur. Prezentovaný projekt zastrešuje výhradne SZĽH bez účasti Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR alebo iných organizácií. Nevylučuje spoluprácu so Slovenským olympijským výborom, prípadne ďalšími športovými zväzmi.

 

Čo tvorí súčasť multišportového centra

 

Interiérová časť - Ľadová plocha resp. ihrisko s celoročnou prevádzkou a rozmermi 20x40 metrov, rozmery sú menšie než klasická hokejová plocha, aby sa nezneužívala primárne na hokejové súťaže. V zime bude slúžiť na korčuľovanie a hokej, v letných mesiacoch sa priestory využijú pre ostatné športy ako tenis, hádzaná, pozemný hokej, basketbal alebo úpolové športy. Súčasťou bude aj stena na lezenie

 

Exteriérová časť- street workout ihrisko

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies