FOTO Aký pôvod majú záhadné krátery na Sibíri? Vedci majú odpoveď!

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 13:30 • 2 min
FOTO Aký pôvod majú záhadné krátery na Sibíri? Vedci majú odpoveď!

Vedci po rokoch bádania prišli s dvoma teóriami vysvetľujúcimi vznik hlbokých kráterov na Sibíri.

slovakia

left justify in out

Oblasť Sibíri v Rusku v posledných rokoch zaznamenáva zaujímavý fenomén. Vznikajú tu záhadné krátery, o pôvode ktorých toho veľa nevieme. Momentálne sa odhaduje, že ich je na tomto území približne tisíc a odborníci predpokladajú, že toto číslo porastie. Čo sa teda skrýva tajuplnými úkazmi?

 

Masívne krátery sa stali živnou pôdou pre všetkých konšpirátorov. Ich nejasný pôvod nabádal k predstavám, že vznikli pričinením nejakej mimozemskej civilizácie. Iní v nich zasa videli pozostatky po páde asteroidov. Zdá sa však, že ani jedno z týchto tvrdení nemá nič spoločné s realitou. Vedci sa totiž vyjadrili, že svojimi výskumami v lokalite prišli k dvom odlišným záverom. Oba však majú rovnaký základ – globálne otepľovanie.

 

Prvé tvrdenie, ktoré vyslovili je, že za vznik útvarov môže metán. Ten je totiž veľmi rozpínavý a keďže sa rozklad organických látok pod zemským povrchom, ktorý plyn produkuje, rastúcou teplotou urýchľuje, metán sa hromadí a hľadá si cestu „von“. Tento proces zapríčiňuje silný výbuch, po ktorom ostáva hlboký kráter.

 

Druhé vysvetlenie pojednáva o takzvanom efekte pingo. Ten sa opisuje ako prípad, kedy sa vplyvom teploty ľad nachádzajúci sa hlboko v zemi, vytlačí na povrch. Keď sa postupne roztopí, ostane po ňom kráter.

 

Pokiaľ sa teórie ukážu ako pravdivé, je z hľadiska situácie v oblasti klimatických zmien vysoko pravdepodobné, že proces vzniku obrovských kráterov neustane, ale práve naopak, budú pribúdať v čoraz rýchlejšom tempe.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona