FOTO Aktivisti odovzdali petíciu za zachovanie areálu Iuventy

NETKY.SK • 18 Február 2016, 13:03 • 2 min
FOTO Aktivisti odovzdali petíciu za zachovanie areálu Iuventy

BRATISLAVA - Osud areálu Iuventy na bratislavskej Búdkovej ulici treba podľa aktivistov okamžite riešiť. Deti zo Starého Mesta podľa nich nemajú veľa možností na voľnočasové vyžitie a na krúžky chodia do iných mestských častí.

slovakia

left justify in out

Upozornili, že minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) v tejto veci nekoná tak, ako by mal a ako sľúbil. Na ministerstve dnes preto odovzdali petíciu za zachovanie areálu pre pôvodný účel. Podpísalo sa pod ňu 1937 ľudí. Rezort školstva tvrdí, že podnety zbiera, no rozhodnutie o konečnom modeli využitia prenecháva na novú vládu.

 

Petícia aktivistov obsahuje výzvu, aby sa v areáli uskutočňovali školské či záujmové činnosti detí a mládeže i podporné stanovisko k vyhláseniu budovy za národnú kultúrnu pamiatku. "Minister sľúbil dialóg a vyzval občianske združenia (OZ) na spoluprácu ohľadom využitia areálu, ten však v tejto veci niekoľko mesiacov nekoná," povedala šéfka OZ Hrad-Slavín Sabina Barborjak. Nevie si vysvetliť prečo. Odmieta však, že by téma bola spolitizovaná, ako prezentuje ministerstvo. Aktivisti žiadajú o pokračovanie rokovaní. Areál je opustený a chátra, uviedli.

 

Občianske združenie v ideovom projekte navrhlo, aby sa budova a areál Iuventy stali kultúrno-vzdelávacím centrom pre všetky vekové kategórie s dôrazom na deti a starších ľudí. Od rezortu čaká na stanovisko, či je projekt priechodný a či v tom pokračovať ďalej.

 

"Podnety na využívanie budovy Ekoiuventy naďalej zbierame a vyhodnocujeme, avšak, vzhľadom na politizáciu témy, mandát na rozhodnutie o konečnom modeli využívania prenechávame na novú vládu. Dovtedy sa areál bude využívať na krátkodobé podujatia," uviedla pre TASR Martina Slušná z komunikačného odboru ministerstva.

 

Budova a areál Iuventy na Búdkovej ulici, ktoré patria ministerstvu školstva, opustili minulý rok v októbri poslední úradníci. Vysťahovať sa museli do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi. Minister školstva to odôvodnil tým, že potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade.

 

V máji minulého roka ako prvý Denník N informoval o tom, že k tomuto kroku štát pristupuje v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developér z Penty Juraj Šaštinský. Šéf rezortu školstva následne reagoval, že budova a areál Iuventy sa predávať nebudú a ministerstvo školstva to ani nikdy neplánovalo. V októbri rezort oznámil, že hľadá občianske združenia s projektmi a plánom na využitie budovy a pozemku na krúžkovú činnosť, kultúrne či športové aktivity.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona