Ako sa buduje nenávisť: Ukrajinské deti sa učia strieľať a zabíjať v "letnom tábore"

NETKY.SK • 13 November 2018, 14:10 • 2 min
Ako sa buduje nenávisť: Ukrajinské deti sa učia strieľať a zabíjať v "letnom tábore"

Snáď každý absolvoval letný tábor v znamení hľadania pokladu v podobe čokolády či večerné spievanie pri vatre s gitarou, na ktorej hral vychovávateľ. Na Ukrajine to, zdá sa, vyzerá inak. Deti namiesto palíc na opekanie dostávajú do rúk zbrane... Ukrajinská pravicová strana "Svoboda" školí deti už osem rokov, aby používali strelné zbrane a strieľali na zabíjanie, aby boli vraj pripravení bojovať proti nepríjemnej "ruskej agresii" a postavili sa proti "zvráteniu" Západu.

slovakia

left justify in out

Letný tábor "Temper of Will", ktorý vyzerá skôr ako plnohodnotný výcvikový tábor, sa nachádza v lese v blízkosti rieky Dniester v západnej ukrajinskej oblasti Ternopol.

 

Kemp je vedený organizáciou Sokil (Falcon) - militantnou mládežníckou skupinou "národno-socialistickej" ukrajinskej strany Svoboda (sloboda). Počas druhej sezóny tábor privítal deti vo veku 13 rokov a viac, podľa informácií zverejnených na Facebook stránke organizácie. Niektoré z detí sa však javia ako osemročné, podľa agentúry AP, ktorá navštívila nacionalistickú inštaláciu.

 

 

Okrem inzerovaných hier, hrania na gitaru, horolezectva a iných tradičných aktivít letného tábora sa deti učia aj zabíjať. Hlavným "trikom" je dehumanizovať ich potenciálneho nepriateľa, jedného z ich inštruktorov, veterána konfliktu na východnej Ukrajine a vodcu Sokila, hovorí Jurij Cherkashin.

 

"Na ľudí zbrane nikdy nesmerujeme," citovala pre AP Cherkashinová. "Ale nepočítame separatistov, malých zelených mužov, okupantov z Moskvy ako ľudí. Takže môžeme a mali by sme ich zamerať."

 

Okrem vnímanej "ruskej agresie" sa táborníci tiež učia postaviť sa k "dekadencii" Západu. Inštruktori deťom hovoria, že všetci "zlí" v Európe prichádzajú od moderných ľavičiarov a varujú, že takéto "výzvy" môžu "úplne zničiť" európsku civilizáciu.

 

 

"Musíte si to všimnúť," hovorí jeden z inštruktorov Ruslan Andreiko. "Všetky tie pohlavné veci, všetky zvrátenia moderných boľševikov, ktoré sa dostali k moci v Európe a teraz sa snažia urobiť všetky tie LGBT veci, ako je gay pride, časťou vzdelávacieho systému."

 

Zdá sa, že tábor "temperamentnej vôle" má plnú podporu miestnej správy, pretože ako spoluorganizátor je uvedené tzv. "Metodické centrum mládeže oblasti Ternopolu".

 

Strana Svoboda bola založená na Ukrajine po páde Sovietskeho zväzu na začiatku 90. rokov. Organizácia sa spočiatku označovala ako národno-spoločenská strana Ukrajiny, ktorá ako svoje logo používala variantu Wolfsangel (Wolf Hook). Runa bola používaná v nacistickom Nemecku a zostáva populárna medzi modernými neonacistami.

 

Strana sa začala rebrandovať na začiatku roka 2000, aby sa javila menej ako neonacistická, získala svoj súčasný názov a päsťou s tromi zdvihnutými prstami ako svojim symbolom, no zmeny boli prevažne "kozmetické". Zatiaľ čo strana má iba šesť zo 450 miest v ukrajinskom parlamente, jeden z jeho otcov, Andrey Parubiy, má post predsedu parlamentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies