FOTO Akciu Stromček pod stromček spustilli v druhej najväčšej pôrodnici na Slovensku

NETKY.SK • 5 December 2016, 15:40 • 2 min
FOTO Akciu Stromček pod stromček spustilli v druhej najväčšej pôrodnici na Slovensku

BRATISLAVA - Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky, patriaci do rezortu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, každoročne obdarováva pred Vianocami viaceré organizácie vianočnými stromčekmi. MPRV iniciovalo rozšírenie projektu Stromček pod stromček, ktorý tento rok odštartoval v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Z vône slovenského vianočného stromčeka sa môžu tešiť aj mamičky na I. gynekologicko-pôrodníckej klinike v Nemocnici akad. L. Dérera na bratislavských Kramároch. Stromček dnes zástupcovia Lesov SR odovzdali za účasti ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej. "Po tristo stromčekov dávame dvanásty rok, avšak doteraz boli venované len detským domovom. Naše portfólio sme rozšírili aj o nemocnice a sociálne pracoviská, domovy sociálnych služieb," uviedla na brífingu Matečná s tým, že ministerstvo bude do budúcnosti rozširovať možnosti rozdávania a darovania stromčekov.

 

Vianočné stromčeky pochádzajú z lesníckych aktivít štátneho podniku, ktorý ich pestuje na plantážach. Ako uviedol pre TASR Marián Staník, generálny riaditeľ podniku Lesy SR, prvým venovaným v UNB je smrek pichľavý. "Pochádza z našej plantáže odštepného závodu Semenoles, nachádza sa pri Šajdíkových Humenciach neďaleko Senice," doplnil s tým, že závod Semenoles produkuje rôzne sadenice - stromy ihličnaté i listnaté. "Plantáží máme zhruba 300 hektárov, kde produkujeme sadenice za účelom obnovy lesa. Za rok vyprodukujeme okolo 21 miliónov sadeníc," spresnil generálny riaditeľ podniku Lesy SR, ktorý podniká na 45 percentách územia Slovenska. V najbližších dňoch lesníci roznesú jedličky, smreky a borovice do približne 300 zariadení (školy, nemocnice, resocializačné zariadenia, domovy dôchodcov) po celom Slovensku.

 

Prvý tohtoročný vianočný stromček, ktorý uviedli do života v druhej najväčšej pôrodnici na Slovensku (2500 - 2600 pôrodov ročne), dostal symbolický názov Strom života. "Ozdôbky, ktoré naň budú pribúdať, budú symbolizovať každé narodené bábätko od dnešného dňa až do Štedrého večera, osobitne budú ozdôbky za chlapčekov a osobitne za dievčatká," vysvetlil riaditeľ UNB Miroslav Bdžoch. "Je to veľmi dobrý nápad. Bolo by dobré, keby sa to zaužívalo, že v decembri narodené deti nachystajú vianočný stromček k Štedrému dňu, mohlo by sa to stať trvalou tradíciou," poznamenal Igor Rusňák, šéf gynekologicko-pôrodníckej kliniky na Kramároch, ktorú už zdobí šesť vianočných ozdôb za dnes narodených drobcov - tri srdiečka za dievčatá a tri hviezdičky za chlapcov.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona