FOTO Abstraktné diela Jacksona Pollocka sa predávajú za miliónové sumy

NETKY.SK • 27 Január 2017, 14:16 • 2 min
FOTO Abstraktné diela Jacksona Pollocka sa predávajú za miliónové sumy

CODY/BRATISLAVA - Svetoznámy abstraktný maliar Jackson Pollock bol považovaný za jedného z najväčších amerických výtvarných umelcov. V sobotu 28. januára uplynie 105 rokov od jeho narodenia.

slovakia

left justify in out

Bol presne tým autorom výtvarných diel, pri ktorom verejnosť často polemizovala, či sú jeho obrazy ešte skutočným umením. Teoretici umenia však presviedčajú, že jeho chaotické fŕkance farieb na rozmerných plátnach sú výnimočnými dielami a zároveň verným zrkadlom mysle a duše geniálneho maliara.

 

Paul Jackson Pollock sa narodil 28. januára 1912 v meste Cody v americkom štáte Wyoming ako najmladší z piatich synov farmára. Ako jedenásťročný údajne navštívil indiánsku rezerváciu, v ktorej objavil "primitívne umenie" – výtvarné abstrakcie, ktoré v ňom prebudili umeleckého ducha. V roku 1930 presídlil do New Yorku, kde na výtvarnej škole Art Students League of New York študoval pod vedením maliara Thomasa Harta Bentona. V roku 1936 sa Pollock zoznámil s mexickým výtvarníkom Davidom Alfaro Siqueirosom a zapísal sa do jeho experimentálnych dielní, kde sa učil pracovať s netradičnými materiálmi a technikami. Pravdepodobne tu mala pôvod jeho budúca slávna technika "kvapkania" farby ma plátno.

 

Po skončení štúdia, v snahe vyrovnať sa so svojím stále sa zhoršujúcim alkoholizmom, sa Pollock podrobil detoxikačnej kúre. Počas nej sa okrem iného učil vyjadrovať svoje myšlienky a pocity prostredníctvom umenia. V roku 1945 sa oženil s americkou maliarkou Lee Krasnerovou a spoločne sa presťahovali do East Hamptonu na Long Islande, kde Jackson Pollock pracoval vo veľkej stodole. Obrovské kusy plátna rozprestieral na zem, namiesto štetcov používal na aplikovanie farieb paličky alebo plechovky s dierou na spodku. Typické olejové farby z túb miešal s riedkymi, obyčajnými farbami na maľovanie stien, a takto zriedené farby kvapkal, lial, hádzal, fŕkal, či striekal na plátno. Každé jeho dielo je výsledkom spontánneho rozhodnutia a zobrazením jeho momentálneho vnútorného rozpoloženia.

 

Uznávanou osobnosťou sa Jackson Pollock stal v roku 1949, kedy v časopise Life vyšiel článok označujúci ho za najväčšieho žijúceho amerického umelca. Práve na vrchole slávy maliar náhle odvrhol svoju slávnu techniku, ktorá ho vyniesla do výšin. Začal maľovať diela, ktoré boli veľmi tmavé, depresívne a neodrážali jeho nevšednú neskrotnú energiu. Na tlak zo strany majiteľov galérií reagoval slobodomyseľný Pollock opakovaným útekom k alkoholu. V kríze sa ocitol aj jeho vzťah s Krasnerovou, keď si našiel milenku. V roku 1955 už nenamaľoval ani jediný obraz.

 

Život Jacksona Pollocka sa skončil náhle 11. augusta 1956, kedy vo veku 44 rokov zomrel pri automobilovej nehode. V roku 2000 bol o svetoznámom umelcovi natočený biografický film v hlavnej úlohe s Edom Harrisom, ktorý snímku zároveň režíroval. Pollockove výtvarné diela patria v súčasnosti medzi najdrahšie obrazy sveta.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies