FOTO a VIDEO Zákerná choroba trápi indických súrodencov, vyzerajú staršie ako rodičia

NETKY.SK • 5 Február 2016, 16:00 • 2 min
FOTO a VIDEO Zákerná choroba trápi indických súrodencov, vyzerajú staršie ako rodičia

NEW DEHLI - Indických súrodencov Keshava a Anjaliu postihla krutá choroba a z mladosti sa veľmi tešiť nemôžu. Choroba zvaná progéria u detí spôsobuje predčasné starnutie kvôli chybnému génu, a postihuje v priemere jedno dieťa zo 4 miliónov pôrodov. Tieto deti len pár mesiacov po narodení začínajú prirýchlo starnúť.

slovakia

left justify in out

Anjali má iba 7 rokov a chlapec Keshav ešte len nedávno dovŕšil 18 mesiacov, na svoj vek však vôbec nevyzerajú. Ich staršia sestra našťastie zriedkavou chorobou netrpí. Všetko to začalo, keď mala Anjali iba šesť mesiacov a dostala akútny zápal pľúc. Z toho ju lekári v nemocnici dostali, no za krátko prišlo niečo horšie.

 

Z jej dovtedy jemnej a pevnej kože sa v priebehu pár týždňov stala iba ovísajúca masa. Rodičia sa jej snažili rýchlo zabezpečiť lekársku starostlivosť, no nebolo veľa možností. Lekári povedali, že Anjali pravdepodobne trpí progériou alebo diagnózou Cutis Laxa, na ktoré zatiaľ svet nepozná účinnú terapiu, a tak sa s jej osudom budú musieť vyrovnať.

 

Deti trpiace touto chorobou sa dožívajú zvyčajne iba začiatku pubertálneho veku a potom to ich organizmus nevydrží a podľahne chorobe.

 

Rodina sa spolieha na otcov príjem, ktorý sa pohybuje okolo 55 eur mesačne, no rodičia sa snažia svojim deťom poskytovať rôzne druhy medicín, ktoré však očividne nepomáhajú. Ďalšia rana pre rodičov prišla neskôr v prípade malého Keshava, ktorý sa narodil len pred 18 mesiacmi. Rodičia si uvedomovali veľkú šancu, že aj ich ďalší potomok bude trpieť rovnakou chorobou, ako Anjali, no do poslednej chvíle verili, že to tak nebude. Nočná mora sa ale naplnila.

 

Malý Keshav ešte svoju chorobu nevníma až do takej miery, ako jeho staršia sestra, a tak nevidí neveriacke pohľady okoloidúcich či susedov. V prípade Anjali je to horšie. Nedávno dovŕšila 7 rokov a celá natešená sa vybrala do prvej triedy v škole. Tam ju však čakala krutá realita, nepríjemné pohľady nových spolužiakov a hrozné verbálne osočovanie, nadávky a pomenovania. Deti sú niekedy krutejšie ako dospelí, smejú sa jej a volajú ju napríklad starena, čo dievčatko zvláda veľmi ťažko.

 

Anjali by sa rada hrala vonku s kamarátmi, tak ako iné deti, no prekážkou je aj jej fyzický stav. Anjali má oslabený imunitný systém, a tak netreba veľa a do tela sa jej môže dostať nepríjemná infekcia či choroba, ktorá by ju mohla stáť aj život.

 

 Matka Rinki Devi a otec Shatrughan Rajak zo seba vydávajú všetko úsilie na to, aby deťom pomohli, ale civilizácia zatiaľ bohužiaľ neprišla na účinnú liečbu. Keshav a Anjali sa so svojím osudom pravdepodobne budú musieť popasovať sami, bez výraznej pomoci podporných látok.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies