FOTO a VIDEO Sýrska vláda pozastavila odsun z Aleppa: Povstalci ostreľovali konvoj

NETKY.SK • 16 December 2016, 06:44 • 2 min
FOTO a VIDEO Sýrska vláda  pozastavila odsun z Aleppa: Povstalci ostreľovali konvoj

DAMASK - Sýrska vláda pozastavila evakuáciu civilistov a povstalcov z enklávy na východe mesta Aleppo a obvinila protivládnych rebelov z porušenia podmienok dohody o prímerí. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa evakuácia obnoví.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sýrska štátna televízia informovala, že evakuácia bola pozastavená po tom, ako povstalci ostreľovali konvoj na jednom z výjazdov z enklávy. Podľa televízie sa povstalci pokúšali zobrať so sebou aj zajatcov, ktorých sa zmocnili a zadržiavali na svojom území. K streľbe došlo krátko predtým, ako sa kolóna autobusov mala vydať na cestu.

 

Libanonská televízia al-Manár, napojená na šiitské hnutie Hizballáh bojujúce v Sýrii na strane vlády, uviedla, že sýrska armáda zastavila procedúru evakuácie, pretože povstalci porušili prímerie. Spresnila, že terčom ostreľovania sa stali autobusy zaparkované pri priechode Ramúsa.

 

Pozastavenie odsunu potvrdilo dnes aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré bezprostredne nepoznalo dôvod tohto rozhodnutia. Časovo sa však zhodovalo s niekoľkými výbuchmi, ktoré bolo počuť z oblasti, kde evakuovaní nastupovali do autobusov.

 

 

Podľa ruskej agentúry TASS za uplynulých 24 hodín z východu Aleppa odviezli 6462 ľudí vrátane viac ako 3000 povstalcov a 301 zranených. Sýrske vojenské zdroje však uvádzajú, že doterajší celkový počet evakuovaných je 8079 osôb, pričom medzi nimi je aj 3475 povstalcov. Podľa OSN na východe Aleppa uviazlo asi 50.000 ľudí.

 

Vládne jednotky začali s blokádou enkláv ovládaných ozbrojenou opozíciou v júli tohto roku. Už v tom čase sa objavovali správy o nedostatku potravín a liekov a zdravotnej starostlivosti v tejto oblasti.

 

 

Vyše 3000 ľudí evakuovali dnes v autobusoch a sanitkách z obliehanej, povstalcami kontrolovanej časti sýrskeho mesta Aleppo. Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) uviedol, že plná evakuácia civilistov a povstalcov bude pravdepodobne trvať niekoľko dní.

 

 

Vládne sily podporované ruskou armádou dobyli tento týždeň temer všetky zostávajúce časti Aleppa, ktoré ovládali povstalci takzvanej umiernenej opozície. Sýrsky prezident Bašár Asad označil oslobodenie Aleppa za historické víťazstvo.

 

Odsun civilného obyvateľstva, povstalcov a ich rodín sa mal začať už v stredu, musel byť však odložený kvôli porušovaniu dohody o prímerí. Evakuované osoby sú premiestňované do oblastí pod kontrolou povstalcov v susednej provincii Idlíb.

 

Sýrska štátna televízia oznámila, že z východných častí mesta bude dnes odsunutých 4000 povstalcov s rodinnými príslušníkmi.

 

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že sýrske úrady zaručili bezpečnosť pre všetkých členov ozbrojených skupín, ktorí sa rozhodnú opustiť Aleppo.

 

Šéf ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov vyhlásil, že bol vytvorený "humanitárny koridor na evakuáciu militantov", informuje spravodajská stanica BBC. "Tento koridor má dĺžku 21 kilometrov, pričom šesťkilometrový úsek leží naprieč územím Aleppa, ktoré je pod kontrolou vládnych síl a ďalší 15-kilometrový úsek vedie cez oblasť v rukách ilegálnych ozbrojených skupín", dodal.

 

Turecko, ktoré pomáhalo sprostredkovať evakuáciu, je pripravené prijať určitý počet najzraniteľnejších civilistov, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara v stredu vyhlásila, že prijme z Aleppa 80.000 utečencov.

 

Všeobecne sa predpokladá, že v meste bolo pred začiatkom odsunu približne 50.000 ľudí vrátane 4000 bojovníkov a 10.000 členov ich rodín. Nemenovaný turecký vládny činiteľ uviedol, že evakuovaných by mohlo byť až 100.000 osôb.

Obyvatelia Aleppa čelia dlhodobému bombardovaniu, ako aj chronickému nedostatku potravín a pohonných hmôt.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies