FOTO a VIDEO Začala sa druhá fáza bitky o Mósul v Iraku

NETKY.SK • 30 December 2016, 06:30 • 2 min
FOTO a VIDEO Začala sa druhá fáza bitky o Mósul v Iraku

BAGDAD - Iracké bezpečnostné sily začali vo štvrtok druhú fázu ofenzívy proti militantom tzv. Islamského štátu (IS) v meste Mósul, postupujúc z troch smerov do východných štvrtí, kde už takmer mesiac pretrváva bojová patová situácia. Ofenzíva sa začala pred desiatimi týždňami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Američanmi podporované sily sa odvtedy zmocnili štvrtiny tejto poslednej veľkej džihádistickej bašty v krajine. Na operácii sa zúčastňuje vyše 5000 vojakov, policajtov a príslušníkov špeciálnych jednotiek. Akcia má pokračovať až do úplného oslobodenia východnej časti mesta, vyhlásili irackí vojenskí činitelia.

 

 

Iracké sily získali kontrolu nad približne polovicou východnej strany Mósulu, ktorý rozdeľuje rieka Tigris, musia sa však ešte dostať do západnej časti. Očakáva sa, že postup tam budú spomaľovať úzke uličky a trhy. Podmienky pre vládne jednotky spomaľovalo v ostatných týždňoch aj nepriaznivé počasie.

 

 

Dobytie Mósulu by pravdepodobne znamenalo koniec ambícií IS ovládnuť milióny ľudí v samozvanom kalifáte, hoci militanti by boli naďalej schopní viesť v Iraku tradičné povstanie a vykonávať teroristické útoky na Západe.

 

Na pozície islamistov v okolí mesta útočia tiež kurdské polovojenské jednotky péšmarga, sunnitské kmeňové oddiely a Bagdadom schválené šiitské milície. Mósul je v rukách fundamentalistov IS od roku 2014.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona