FOTO a VIDEO Vo švajčiarskych Alpách otvorili najdlhší a najhlbší tunel na svete: Má 57 kilometrov

NETKY.SK • 1 Jún 2016, 17:22 • 2 min
FOTO a VIDEO Vo švajčiarskych Alpách otvorili najdlhší a najhlbší tunel na svete: Má 57 kilometrov

BERN - Najdlhší a najhlbší dopravný tunel na svete otvorili dnes vo švajčiarskych Alpách. Nový Gotthardský železničný tunel s dĺžkou 57 kilometrov, ktorého výstavba trvala 20 rokov a stála vyše 10,8 miliardy eur, významne urýchli dopravu medzi severnou a južnou Európou, informuje stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili švajčiarsky prezident Johann Schneider-Ammann, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande, taliansky premiér Matteo Renzi, rakúsky kancelár Christian Kern či predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

 

Podľa švajčiarskych predstaviteľov bude nová trasa revolúciou v oblasti európskej nákladnej prepravy, keďže tovar, ktorý bol dosiaľ prevážaný miliónom kamiónov ročne, bude prúdiť do destinácií vlakom, a to rýchlejším, lacnejším a bezpečnejším spôsobom. Plná prevádzka tunela sa začne až v decembri.

 

Tunel, ktorý sa podarilo odovzdať v stanovenom termíne a bez prekročenia rozpočtu, bude odteraz hlavnou železničnou trasou medzi holandským Rotterdamom a talianskym Janovom. Inauguračnú jazdu absolvovali dve osobné vlakové súpravy vypravené z oboch smerov so stovkami vyžrebovaných pasažierov.

 

Tunel prechádza v najhlbšom mieste 2,3 kilometra pod povrchom horského masívu. Jeho stavitelia si museli poradiť so 73 rozličnými typmi hornín, pričom vyťažili viac než 28 miliónov ton skál. Počas prác prišli pri úrazoch o život deviati robotníci. Ide zároveň o prvý alpský tunel s rovnou trasou.

 

Gotthardský pätný tunel, ako znie jeho oficiálny názov, odsunul v rebríčku najdlhších tunelov sveta na druhé miesto japonský Seikan (53,9 kilometra), na treťom mieste je eurotunel (50,5 kilometra) spájajúci Francúzsko a Britániu pod Lamanšským prielivom.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona