FOTO a VIDEO V Prahe pristálo najväčšie lietadlo na svete

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 15:52 • 2 min
FOTO a VIDEO V Prahe pristálo najväčšie lietadlo na svete

PRAHA - Najväčšie lietadlo na svete Antonov An-225 Mrija pristálo dnes predpoludním na pražskom Letisku Václava Havla. Do Česka priletelo z Ukrajiny a vo štvrtok 12. mája zamieri do Austrálie, kam prepraví 117-tonový generátor, informuje spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Obrie nákladné lietadlo odvezie do Perthu turbogenerátor, ktorý vyrobila plzenská firma Brush.

 

Podobné zariadenia sa zvyčajne prevážajú loďou, avšak koncový zákazník - spoločnosť Worsley Alumina - potrebuje generátor dodať čo najskôr. Do cieľa by mal doraziť o šesť dní.

 

Generátor dlhý 8,8 metra a široký 3,5 metra bude vyrábať elektrinu iba pre prevádzku firmy Worsley Alumina, ktorá patrí k najväčším ťažobným spoločnostiam bauxitu a výrobcom hliníka na svete.

 

Antonov An-225 Mrija je najdlhším a najťažším lietadlom na svete. Má dĺžku 84 metrov, rozpätie krídel 88,4 metra a hmotnosť prázdneho lietadla je 175 ton. Stroj poháňa šesť motorov, jeho cestovná rýchlosť je 800 kilometrov za hodinu a maximálna rýchlosť ešte o 50 kilometrov za hodinu vyššia. Lietadlo vyrobili v roku 1988 v bývalom Sovietskom zväze.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies