FOTO a VIDEO V Brazílii protestujú tisícky ľudí, nová pozícia má exprezidenta chrániť pred trestom za korupciu

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 13:28 • 2 min
FOTO a VIDEO V Brazílii protestujú tisícky ľudí, nová pozícia má exprezidenta chrániť pred trestom za korupciu

RIO DE JANEIRO - Tisíce ľudí protestovali dnes v uliciach brazílskych miest proti rozhodnutiu prezidentky Dilmy Rousseffovej vymenovať svojho predchodcu v úrade Luiza Inácia Lulu da Silvu za šéfa svojej kancelárie. Demonštranti tvrdia, že tento krok exprezidenta ochráni pred stíhaním v kauze korupcie.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA sa pouličné demonštrácie konali v mestách 18 z celkovo 26 štátov brazílskej federácie. Ich účastníci na nich žiadali Rousseffovej odstúpenie. V hlavnom meste Brazília polícia proti demonštrantom použila slzotvorný plyn.


Lula da Silva momentálne čelí obvineniu z prania špinavých peňazí a brazílska prokuratúra minulý týždeň požiadala o jeho zatknutie. Bývalý prezident chcel totiž podľa jej slov utajiť vlastníctvo luxusného apartmánu v meste Guarujá na pobreží Atlantického oceánu. Exprezident akékoľvek pochybenie odmietol a tvrdí, že obvinenie je politicky motivované.


Post šéfa prezidentskej kancelárie (tzv. Ministro-Chefe da Casa Civil) je v Brazílii dôležitou funkciou na úrovni ministra. Formálne ide o najvyššie postaveného člena brazílskej vlády. Tým, že uvedený post získal práve Lula da Silva, bude pre prokuratúru pravdepodobne veľmi zložité presadiť jeho stíhanie, informovala DPA.


Sudca vyšetrujúci kauzu ropnej spoločnosti Petrobras zverejnil v noci na dnes nahrávku telefonického rozhovoru medzi Rousseffovou a Lulom da Silvom. Obsahom rozhovoru bolo policajné vyšetrovanie exprezidenta a jeho možné vymenovanie do funkcie šéfa prezidentskej kancelárie, čo sa v Brazílii interpretuje ako dôkaz, že títo dvaja dlhoroční priatelia veľmi tesne spolupracujú v záujme toho, aby sa Lula da Silva vyhol stíhaniu.


Rousseffovej je pripisovaná najhoršia recesia v Brazílii za posledné desaťročia. Okrem toho je spájaná s korupčným škandálom týkajúcim sa ropnej spoločnosti Petrobras. Opozícia tvrdí, že od jej dodávateľov si nechala ilegálne financovať svoju volebnú kampaň v roku 2014. Rousseffová údajne tiež v roku 2014 a v prvom polroku 2015 "prikrášlila" rozpočtové ukazovatele.

 

Hoci súd vyhlásil rozpočet v októbri minulého roka kvôli početným nezrovnalostiam za nelegálny, najvyšší súd predbežne pozastavil tzv. impeachment, ktorý voči Rousseffovej začal federálny Kongres. Okrem Rousseffovej je v Brazílii vyšetrovaných pre korupciu 57 politikov vrátane Lulu da Silvu. Tí mali roky prijímať úplatky od spoločnosti Petrobras pri rozhodovaní o zákazkách, napríklad na výstavbu vrtnej plošiny.


Politická kríza a masové protesty Brazíliu zachvátili len niekoľko mesiacov pred tým, ako bude v auguste hostiteľom letných olympijských hier.

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies