FOTO a VIDEO Útok v Londýne: Mladík (19) dobodal na smrť ženu (†60), útočníka zadržali

NETKY.SK • 4 August 2016, 15:54 • 2 min
FOTO a VIDEO Útok v Londýne: Mladík (19) dobodal na smrť ženu (†60), útočníka zadržali

LONDÝN - Devätnásťročného útočníka, ktorý v stredu neskoro večer v centre Londýna zabil jednu ženu a päť ďalších ľudí zranil, previezli po ošetrení v nemocnici pod dohľadom ozbrojeného sprievodu na policajnú stanicu a oficiálne zatkli pre podozrenie z vraždy. Oznámila to dnes Metropolitná polícia v Londýne.

slovakia

left justify in out

Polícia už odvolala väčšinu obmedzení v okolí námestia Russell Square, jedna cesta je však stále pre verejnosť uzatvorená, uviedla s odvolaním sa na policajné oznámenie spravodajská stanica BBC.

 

 

Londýnska polícia ďalej uviedla, že z nemocnice už prepustili troch zranených. Mladík útočil nožom a bodnými ranami usmrtil 60-ročnú ženu, ďalších piatich ľudí zranil. Pri incidente utrpel zranenia aj samotný 19-ročný páchateľ, ktorého polícia okamžite zadržala.

 

Útočníka zatkli a momentálne sa nachádza na policajnej stanici v južnom londýnskom obvode.

 

 

"Dvaja ľudia zranení pri incidente na námestí Russell Square sú stále v nemocnici. Troch ďalších sme prepustili," cituje zo správy Metropolitnej polície na Twitteri agentúra Reuters.

 

Podľa posledných vyjadrení sa vyšetrovatelia pri skúmaní príčin tohto útoku zamerajú na duševné zdravie útočníka. Podozrenie z terorizmu polícia nateraz vylúčila. Už skôr uviedla, že duševné zdravie zadržaného "sa zdá byť dôležitým faktorom", ktorý mohol zohrať úlohu pri útoku.

Denník The Guardian pripomína, že na námestí Russell Square, v ktorého blízkosti sa nachádzajú Londýnska univerzita či Britské múzeum, sa cez deň pohybujú zväčša študenti a turisti.

 

Scotland Yard už pred útokom oznámil, že po nedávnych teroristických útokoch v Nemecku a Francúzsku rozmiestni do ulíc Londýna o 600 ozbrojených policajtov viac.

 

Obeť útoku v Londýne bola Američanka a páchateľ Nór so somálskym pôvodom

Devätnásťročný mladík, ktorý v stredu neskoro večer v centre Londýna nožom zabil jednu ženu a päť ďalších ľudí zranil, je nórskym občanom so somálskym pôvodom. Oznámil to dnes šéf protiteroristickej jednotky britskej Metropolitnej polície Mark Rowley, ktorého cituje spravodajská stanica BBC.

 

Rowley tiež potvrdil, že 60-ročná žena, ktorá pri útoku zahynula, bola americkou občiankou. Päť ďalších obetí útoku pochádza zo Spojeného kráľovstva, USA, Izraela a Austrálie. Nikto zo zranených nie je podľa neho v ohrození života.

 

Okrem štátnej príslušnosti obetí a páchateľa priblížil Rowley aj niekoľko podrobností z vyšetrovania.

 

"Napriek tomu, že vyšetrovanie sa ešte neskončilo, všetky zistenia, ktoré dosiaľ máme, čoraz viac poukazujú na to, že útok spustili duševné problémy," povedal s tým, že vyšetrovanie rýchlo napreduje a polícia urobila veľký pokrok.

 

"V súčasnosti sa domnievame, že to bol spontánny útok a obete boli vybrané náhodne," konštatoval Rowley. Zdôraznil, že polícia dosiaľ nenašla jediný dôkaz o radikalizácii, ktorý by naznačoval, že muža vo väzbe "akýmkoľvek spôsobom motivoval terorizmus".

 

Rowley ďalej informoval o raziách v niekoľkých domoch v severnom Londýne, ďalšie prehliadky sa uskutočnia v južnej časti mesta.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies