FOTO a VIDEO Útočník z Petrohradu je Uzbek (22) s ruským pasom: Bol zradikalizovaný islamskými extrémistami

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 06:32 • 2 min
FOTO a VIDEO Útočník z Petrohradu je Uzbek (22) s ruským pasom: Bol zradikalizovaný islamskými extrémistami

MOSKVA - Hlavný podozrivý zo spáchania samovražedného bombového útoku v petrohradskom metre, 22-ročný Akbaržon Džalilov, nebol občanom Kirgizska, tvrdí tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Biškek uviedol, že ide o etnického Uzbeka narodeného v kirgizskom meste Oš, ktorý ako tínedžer získal ruské občianstvo po svojom otcovi. Džalilov bol podľa vyšetrovateľov v ostatných rokoch zradikalizovaný islamskými extrémistami. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) oznámil, že odobrané vzorky DNA z pozostatkov podozrivého teroristu z miesta výbuchu sa zhodujú s genetickými stopami na batohu, ktorý obsahoval druhú, nevybuchnutú nálož.

 

Tá bola objavená na neďalekej stanici metra Ploščaď vosstanija. Džalilov sa podľa vyjadrenia kirgizského rezortu diplomacie narodil 1. apríla 1995 a "nikdy mu nebol vydaný kirgizský pas". V roku 2011, keď dosiahol vek 16 rokov, mu úrady vystavili ruský pas a odvtedy oficiálne žil v Rusku. Bezpečnostné úrady v Kirgizsku už predtým identifikovali Džalilova ako podozrivú osobu.

 

 

Biografické údaje zozbierané zo sociálnych sietí naznačujú, že Džalilov sa zaujímal o islam, modernú hudbu a bojové umenie. Jeho strýko pre agentúru Reuters telefonicky povedal, že mladík bol praktizujúci moslim, ale nie "fanatik". Džalilov odpálil podomácky vyrobenú nálož v pondelok približne o 14.40 h miestneho času vo vozni metra medzi stanicami Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut. Útok si vyžiadal minimálne 14 mŕtvych a zhruba 50 zranených, z ktorých podľa vyjadrenia ministerstva zdravotníctva mnohí zostávajú v komatóznom stave.

 

Incident je považovaný za dosiaľ najkrvavejší teroristický útok v Petrohrade, druhom najväčšom meste Ruska. K zodpovednosti zaň sa bezprostredne neprihlásila nijaká skupina či organizácia. V Petrohrade, ako aj v Moskve žije značné množstvo ľudí zo strednej Ázie, ktorí sem prichádzajú za zárobkom.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies