FOTO a VIDEO Unikátny nález: Potápači našli pri izraelskom pobreží vrak lode, ukrýval poklad starý 1600 rokov

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 18:03 • 2 min
FOTO a VIDEO Unikátny nález: Potápači našli pri izraelskom pobreží vrak lode, ukrýval poklad starý 1600 rokov

TEL AVIV - Dvaja potápači našli pri pobreží stredného Izraela vrak obchodnej lode, ktorá sa potopila pred 1600 rokmi. Informoval o tom dnes Izraelský úrad pre pamiatky (IAA).

slovakia

left justify in out

Dvojica, ktorá sa potápala neďaleko starovekého prístavu Caesarea, zistila, že na veľkom úseku morského dna chýba piesok, a preto boli viditeľné zvyšky lode. Potápači našli železné kotvy, zvyšky drevených kotiev a predmety používané pri stavbe a navigovaní plachetníc, napísala tlačová agentúra DPA.

 

Muži urýchlene upovedomili o náleze IAA a neskôr spoločne objavili veľké množstvo predmetov, ktoré patrili k nákladu lode - vrátane dvoch kovových "hrúd" pozostávajúcich z tisícov mincí, ktoré vážili približne 20 kilogramov. Našli aj bronzovú lampu s obrázkom boha Slnka Sola, sošku bohyne Mesiaca Luny, lampu s podobou hlavy afrického otroka a mnoho ďalších artefaktov.

Morský archeológ z IAA Jakob Šarvit uviedol, že loď musela počas búrky naraziť na morské dno a skaly.

 

"Takáto zbierka predmetov z mora sa v Izraeli za posledných 30 rokov nenašla," povedal Šarvit. Podľa archeológa sa sošky chránené pieskom našli "v úžasnom stave zachovanosti - akoby ich tam hodili včera, a nie pred 1600 rokmi".

 

Na minciach sa nachádzala podoba cisára Konštantína I. zvaného Veľký, ktorý vládol západnej časti Rímskej ríše od roku 312 n. l. do 324 n. l., a podoba cisára Licinia, ktorý vládol východnej časti Rímskej ríše a bol Konštantínovým rivalom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies