FOTO a VIDEO Tureckom otriasla mohutná explózia, nálož v aute zabila siedmych policajtov

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 18:41 • 2 min
FOTO a VIDEO Tureckom otriasla mohutná explózia, nálož v aute zabila siedmych policajtov

DIYARBAKIR - Sedem policajtov zahynulo a 27 ďalších osôb utrpelo zranenia pri mohutnej explózii, ktorá dnes popoludní otriasla ulicou neďaleko autobusovej stanice v meste Diyarbakir ležiacom na juhovýchode Turecka. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na spoločné vyhlásenie úradu miestneho guvernéra a polície.

slovakia

left justify in out

Podľa týchto informácií bolo cieľom "teroristov", čo je označenie používané vládnymi predstaviteľmi pre kurdských povstalcov, obrnené vozidlo prepravujúce policajtov, ktorí boli dočasne rozmiestnení na juhovýchode mesta.

 

Výbuch poškodil niekoľko áut a rozbil takmer všetky okná na okolitých výškových budovách. Agentúra Dogan napísala, že explóziu spôsobila nálož ukrytá v aute.

 

K incidentu došlo okolo 17.00 h miestneho času. Stal sa deň predtým, ako má mesto, kde je v niektorých štvrtiach vyhlásený zákaz vychádzania, navštíviť turecký premiér Ahmet Davutoglu. Bezprostredne sa k nemu nikto neprihlásil.

 

V Diyarbakire žije takmer milión ľudí a je jedným z najväčších miest v juhovýchodnom Turecku obývanom prevažne Kurdmi. V tomto regióne sa od júla 2015, po skončení dvojročného prímeria, opäť rozhoreli strety medzi bezpečnostnými silami a kurdskými povstalcami, ktoré si vyžiadali stovky mŕtvych.

 

 

Turecko čelí nebývalej vlne teroristických útokov. Päť ľudí vrátane páchateľa zahynulo 19. marca pri samovražednom útoku na Triede nezávislosti v Istanbule. Šesť dní predtým zahynulo v metropole Ankara pri podobnom čine 37 ľudí. V polovici februára vybuchlo na rušnej križovatke v centre Ankary v blízkosti armádneho konvoja auto s nastraženou výbušninou, pričom zahynulo 30 ľudí. K tomuto činu sa prihlásila skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK), ktorá sa odštiepila od PKK. V januári si útok v Istanbule, pripisovaný IS, vyžiadal životy 12 nemeckých turistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies