FOTO a VIDEO Tlačenica moslimských pútnikov v Mekke si vyžiadala stovky mŕtvych

NETKY.SK • 24 September 2015, 14:30 • 2 min
FOTO a VIDEO Tlačenica moslimských pútnikov v Mekke si vyžiadala stovky mŕtvych

MEKKA - Počet obetí dnešnej tlačenice, ku ktorej došlo počas rituálneho hádzania kameňov v saudskoarabskom meste Miná, stúpol na 717 mŕtvych a 863 zranených. Informovali o tom svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

Incident sa stal v prvý deň sviatku obetovania íd al-adhá. Symbolické ukameňovanie Diabla je jedným z tradičných rituálov každoročnej islamskej púte hadždž, ktorá v týchto dňoch vrcholí v meste Mekka, vzdialenom päť kilometrov.

 

V tomto najposvätnejšom meste islamu sa zišli približne dva milióny veriacich. Učenie islamu vyžaduje od každého fyzicky zdatného moslima uskutočniť hadždž raz v živote.

 

Milióny moslimov si na cestu do Mekky sporia celý život. Päťdňová púť sa začala v utorok. Ženy počas nej nepoužívajú mejkap ani parfumy a nosia voľné oblečenie, kým muži majú na sebe biele plachty, symbolizujúce rovnosť ľudí bez ohľadu na bohatstvo, rasu či spoločenské postavenie. Ide o jedno z vôbec najväčších zhromaždení ľudí, aké sa usporadúvajú na svete. Snaha zvládnuť nápor pútnikov viedla dokonca Saudskú Arábiu k zavedeniu kvót, ktoré presne stanovujú, koľko moslimov môže tá-ktorá krajina na púť vyslať.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies