FOTO a VIDEO Teroristický útok v Mníchove: Streľba v nákupnom centre si vyžiadala niekoľko mŕtvych

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 21:00 • 2 min
FOTO a VIDEO Teroristický útok v Mníchove: Streľba v nákupnom centre si vyžiadala niekoľko mŕtvych

MNÍCHOV - Streľba v nákupnom centre Olympia v bavorskej metropole Mníchov si vyžiadala dnes niekoľko mŕtvych, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na denník Süddeutsche Zeitung.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bezpečnostné zložky uzavreli oblasť v okolí nákupného centra, ktoré sa nachádza vo štvrti Moosach. V oblasti prestalo premávať metro.

 

Nákupné centrum Olympia bolo otvorené spolu s neďalekým tlačovým centrom v roku 1972, keď sa v Mníchove konali letné olympijské hry. V rokoch 1993-1994 bolo rozšírené a modernizované. Ide o jedno z prvých veľkých nákupných centier v Nemecku a je stále jedným z najväčších v Bavorsku.

 

 

Osem mŕtvych

Počet potvrdených obetí na životoch po dnešnej streľbe v mníchovskom nákupnom centre Olympia sa zvýšil na najmenej osem. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na oznámenie, ktoré polícia zverejnila na sieti Twitter.

 

Polícia tiež informovala o náleze mŕtveho muža v blízkom okolí uvedeného nákupného centra, pričom "intenzívne" preveruje možnosť, že ide o jedného z aktérov dnešného útoku.

 

Špeciálne jednotky zatiaľ žiadneho z páchateľov nezadržali. Bezpečnostné sily evakuujú ľudí z nákupného centra, mnohí sa však ukrývajú vnútri.

 

Ako informovala BBC, objavila sa nepotvrdená fotografia z mobilu, ktorá údajne zachytáva jedného strelca pred reštauráciu McDonald's.

 

 

 

 

 

Polícia vyzvala ľudí, aby sa vyhli verejným priestranstvám a nezverejňovali fotografie alebo videá z policajnej akcie. "Nepodporujte útočníkov," odkázala polícia cez Twitter.

 

V súvislosti s dnešnou streľbou v nákupnom centre Olympia v Mníchove polícia hovorí o "akútnej teroristickej hrozbe", informovala spravodajská stanica BBC.

 

 

Polícia nevie, či útočili islamisti

Polícia po dnešnej streľbe v nákupnom centre Olympia v Mníchove zatiaľ nemá žiadne indície, že ide o útok s islamistickým pozadím. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenie policajného hovorcu Marcusa da Gloria Martinsa.

 

"Na to je zatiaľ priskoro," povedal hovorca. Polícia podľa neho vychádza zo scenára teroristického útoku, ktorý si vyžaduje prijatie opatrení s "najvyšším možným účinkom".

 

Nemecká polícia po útoku presúva do metropoly Bavorska špeciálne jednotky z iných spolkových krajín Nemecka, pričom je medzi nimi aj elitný protiteroristický útvar známy ako Skupina hraničnej stráže 9 (GSG 9). Spolková vláda medzitým zvolala v Berlíne krízové zasadnutie.

 

Medzi obeťami streľby v Mníchove by nemali byť Slováci

Medzi obeťami dnešnej streľby v Mníchove by podľa doterajších informácií nemali byť žiadni Slováci. TASR to potvrdil hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Stano.

 

"Informácie, ktoré máme, nehovoria, že by boli medzi obeťami Slováci. Polícia ale pokračuje v identifikácii," povedal Stano.

 

Streľba na mníchovskom námestí Karlsplatz bola falošný poplach

Po dnešnej streľbe v nákupnom centre Olympia v bavorskej metropole Mníchov sa objavili správy aj o podobnom incidente na zhruba päť kilometrov vzdialenom námestí Karlsplatz. Išlo však o planý poplach, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

 

Na námestí prepukla so zatiaľ neznámych dôvodov panika, pričom niekoľko ľudí kričalo a plakalo. Ďalšie podrobnosti nie sú známe.

 

Karlsplatz je dôležitým dopravným uzlom v bavorskej metropole, ktorý sa nachádza v blízkosti hlavnej železničnej stanice.

 

Úrady zastavili v Mníchove časť vlakovej, električkovej a autobusovej dopravy. Polícia vyzvala ľudí, aby sa vyhli oblasti v okolí nákupného centra, opustili ulice a zostali doma.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies