FOTO a VIDEO Teroristický útok na vianočných trhoch v Berlíne: Policajti podozrivého Pakistanca prepustili

NETKY.SK • 20 December 2016, 14:07 • 2 min
FOTO a VIDEO Teroristický útok na vianočných trhoch v Berlíne: Policajti podozrivého Pakistanca prepustili

BERLÍN - Najmenej dvanásť osôb zahynulo a množstvo ďalších dnes utrpelo zranenia po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy v nemeckej metropole Berlín. Informovala o tom na Twitteri tamojšia polícia, ktorá ďalej uviedla, že incident vyšetruje ako teroristický útok.

slovakia

left justify in out

19:04 Podozrivého z útoku na berlínske vianočné trhy prepustili

Pakistanca Navida B., ktorý bol zadržaný pre podozrenie z vykonania pondelňajšieho útoku na vianočné trhy v Berlíne, bol prepustený na slobodu a nebol naňho vydaný zatykač. Oznámila to dnes večer Spolková prokuratúra v Karlsruhe. 

 

18:50 Odmietame všetky formy extrémizmu, tvrdí Islamská

Islamská nadácia na Slovensku so znepokojením sleduje tragické udalosti v západnej Európe, ktoré sa usilujú narušiť pokojné spolužitie jej obyvateľov. Tieto udalosti majú podľa Islamskej nadácie na Slovensku jediný cieľ, a to šíriť strach, chaos a poštvať ľudí proti sebe. Islamská nadácia o tom informovala na svojej internetovej stránke.


"Veľké obavy v nás vzbudzuje aj to, ako k týmto snahám pristupujú niektoré politické a spoločenské elity v európskych krajinách. Namiesto volania po jednote podporujú prejavy vzájomného podozrievania a nenávisti," uviedla Islamská nadácia na Slovensku.

 

Deklaruje pritom, že stojí na strane tých hlasov v spoločnosti, ktoré volajú po občianskej a spoločenskej jednote a odmietajú všetky formy extrémizmu. Jednotlivci a zoskupenia, ktoré sa snažia narušiť priateľské spolužitie v Európe, sú podľa nadácie nepriateľmi všetkých.

 

"Pri udalostiach, ako sú tieto, si vždy a znovu uvedomujeme našu malosť a bezmocnosť, pretože nie je takmer nič, čo pre obete dokážeme urobiť. Vyjadrujeme aspoň našu úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí útokov v Berlíne a Zürichu, želáme si čo najrýchlejšie uzdravenie zranených a potrestanie vinníkov," uviedla Islamská nadácia na Slovensku.

 

17:25 Šiesti mŕtvi sú nemeckí občania 

Šesť obetí pondelňajšieho útoku sú občania Nemecka. Uviedol to dnes šéf nemeckej polície Holger Münch s tým, že zo 48 ľudí, ktorí pri útoku utrpeli zranenia, bolo dnes 24 prepustených do domáceho ošetrenia.

 

16:22 Páchatelia útoku v Berlíne môžu byť na úteku

Páchateľ alebo páchatelia útoku v Berlíne môžu byť na úteku, uviedol dnes na tlačovej konferencii v Berlíne šéf nemeckej polície Holger Münch. "Máme vysoký stupeň pohotovosti a pokračujeme vo vyšetrovaní - samozrejme, vo všetkých smeroch," uviedol Münch. Nemecký generálny prokurátor Peter Frank v súvislosti s jeho zadržaním na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že na potvrdenie skutočnosti, či páchateľom útoku bol alebo nebol spomínaný Pakistanec, je potrebné počkať do dnešného večera. "Musíme si zvykať na myšlienku, že on tým páchateľom nebol," dodal Frank.

 

15:02 Lajčák poslal Steinmeirovi sústrastný telegram

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí s hlbokým zármutkom prijalo správu o teroristickom útoku v Berlíne. "Ide o chladnokrvný, barbarský čin, ktorý zneužil jeden z najvýznamnejších sviatkov v roku, aby spôsobil smrť a utrpenie mnohým nevinným ľuďom. Terorizmus je zlo, voči ktorému sa musíme všetci pevne zomknúť. Vyjadrujeme v mene ministerstva i v mene slovenských občanov úprimnú sústrasť rodinám obetí, aj celému nemeckému ľudu," píše sa vo vyhlásení ministerstva, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor rezortu. 


"Slovenská republika je od začiatku členom svetovej koalície proti terorizmu. Aj z pozície predsedníckej krajiny v Rade EÚ jednoznačne odsudzujeme všetky podoby a formy terorizmu a sme odhodlaní naďalej podporovať konkrétne opatrenia a nástroje v boji proti tejto globálnej hrozbe," uvádza sa ďalej vo vyhlásení s tým, že šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák poslal svojmu partnerovi Frankovi-Walterovi Steinmeierovi sústrastný telegram. 

 

14:15 Sústrasť a podporu Nemcom vyjadrili po útoku v Berlíne aj Putin a Obama

Americký prezident Barack Obama uistil dnes nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že Spojené štáty podporia Nemecko pri vyšetrovaní pozadia pondelkového útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne. Obama dnes ráno zatelefonoval Merkelovej a vyjadril jej úprimnú sústrasť. Požiadal ju, aby pozostalým obetí tlmočila jeho súcit. Zraneným zaželal skoré uzdravenie. Informoval o tom hovorca vlády Steffen Seibert

 

Ruský prezident Vladimir Putin označil dnes tento útok za zločin. Tento čin proti pokojným obyvateľom je krutý a cynický, píše sa v telegrame ruského lídra adresovanom spolkovému prezidentovi Joachimovi Gauckovi a kancelárke Merkelovej. Ruská hlava štátu vyjadrila príbuzným 12 obetí masakry sústrasť, uviedol Kremeľ. Zraneným poprial Putin skoré uzdravenie.

 

 

13:58 Nemecká polícia zadržala údajne nesprávneho muža

Nemecká polícia zatkla údajne nesprávneho muža v prípade útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne. S odvolaním sa na informácie z prostredia najvyšších miest tajných služieb to dnes napísal denník Die Welt. Skutočný vinník má byť stále na slobode a ozbrojený. "Máme nesprávneho muža," citovali noviny Die Welt hlásenie pre políciu. Podrobnosti okolo údajného páchateľa vyšetrovatelia preskúmali a sú podľa nich správne. "Skutočný vinník je stále ozbrojený a na slobode a môže napáchať nové škody," odzneli pokyny pre príslušníkov policajných zložiek a špeciálne jednotky nasadené v nemeckom hlavnom meste. "V skutočnosti nie je isté, že bol vodičom," potvrdil dnes medializované informácie prezident berlínskej polície Klaus Kandt s tým, že polícia dosiaľ nepotvrdila, či zadržaný podozrivý bol skutočne vodičom kamiónu. Vyšetrovanie pokračuje, povedal novinárom. Polícia v pondelok zadržala 23-ročného pakistanského mladíka, najnovšie informácie z prostredia polície však naznačujú, že nešlo o skutočného páchateľa masakry na vianočných trhoch v Berlíne.

 

 

 

13:07 Nemecký minister vnútra: Nie pohybností, že útok v Berlíne bol úmyselný

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere dnes vyhlásil, že masakra s kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne bola nepochybne zámerným útokom. "Už niet pochybností, že tá hrozná udalosť včera večer bol útok," informoval novinárov. Minister zdôraznil, že tento smrtiaci útok "nesmie zničiť náš liberálny a zodpovedný spôsob života". "Ak ustúpime, nepriatelia slobody už zvíťazili," povedal na tlačovej konferencii a dodal, že dnes navštívi miesto útoku spoločne so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. Minister potvrdil, že podozrivý, ktorého zadržali v súvislosti s útokom, "pochádza z Pakistanu" a požiadal v Nemecku o azyl. Do Nemecka prišiel 31. decembra 2015 a do Berlína dorazil vo februári. Minister dodal, že okrem 12 obetí tohto činu evidujú okolo 50 zranených, z toho 18 vážne. Skupina Islamský štát sa zatiaľ k zodpovednosti za útok neprihlásila, respektíve o tom nemecké orgány nevedia, dodal.

 

12:55 Szydlová: Pvou obeťou útoku na vianočné trhy v Berlíne bol poľský občan

Majiteľ poľskej prepravnej firmy dnes potvrdil smrť svojho zamestnanca, ktorého nákladné auto bolo použité v pondelok pri útoku na vianočné trhy v Berlíne. Ariel Žurawski dnes vo Varšave informoval, že zavraždený šofér bol zhodou okolností jeho bratrancom. Uviedol, že zavraždený ešte okolo 15.00 h telefonoval s manželkou, pričom sa dohodli, že jej o hodinu zavolá, čo však už neurobil. "Hneď sme vedeli, že sa asi niečo stalo," dodal Žurawski. Viac sa dočítate TU!

 

 

12:40 Podozrivý z útoku kamiónom v Berlíne svoju účasť poprel

Muž, ktorého nemecké úrady podozrievajú z útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne, poprel dnes svoju vinu či akúkoľvek spojitosť svojej osoby s týmto činom.

 

S odvolaním sa na informácie z prostredia bezpečnostných zložiek to napísala agentúra DPA.

 

Zadržaného 23-ročného mladíka dnes nemecké bezpečnostné zložky označili menom Navid B. Používať však mal aj dve ďalšie prezývky podobné uvedenému menu. Totožnosť podozrivého zverejnila dnes nemecká tlač. Denníky Bild a Die Welt uvádzajú, že pochádza z Pakistanu.

 

12:37 Bugár: Atak v Berlíne bol útokom na hodnoty Vianoc

Pondelkový teroristický útok v Berlíne bol útokom aj na tie hodnoty, ktoré reprezentujú sviatky Vianoc - pokoj a mier. Viac sa dočítate TU!

 

12:31 Merkelová k útoku na vianočných trhoch: Bolo to mimoriadne odporné

"Teroristický útok" boli slová, ktoré dnes použila nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s pondelkovou tragédiou na berlínskych vianočných trhoch. Viac sa dočítate TU!

 

 

 

11:54 SIS: Po útoku v Berlíne boli spustené štandardné bezpečnostné opatrenia

Po útoku v nemeckej metropole Berlíne aj slovenská tajná služba spoločne s inými slovenskými bezpečnostnými zložkami spustila štandardné bezpečnostné opatrenia reagujúce na podobné krajné situácie. TASR to dnes uviedol hovorca Slovenskej informačnej služby (SIS) Branislav Zvara. Viac sa dočítate TU!

 

10:53 Podozrivým z Berlína je 23-ročný mladík Navid B. z Pakistanu

Po pravdepodobnom teroristickom útoku na jeden z berlínskych vianočných trhov identifikovali dnes nemecké bezpečnostné zložky zadržaného podozrivého. Je ním domnelý utečenec Navid B. Zadržaný 23-ročný mladík však používal aj dve ďalšie prezývky podobné zverejnenému menu Navid B. S odvolaním sa na informácie získané z bezpečnostných kruhov to dnes napísala agentúra DPA. Totožnosť podozrivého zverejnil dnes tiež nemecký denník Die Welt. Denníky Bild a Welt uvádzajú, že pochádza z Pakistanu.

 

Navid B. sa údajne narodil 1. januára 1993 v pakistanskom meste Turbat, píše Die Welt. Cez hraničný priechod v Bavorsku mal na územie Nemecka vstúpiť 11. februára tohto roka. Polícia ho zatiaľ ako podozrivého islamistu neevidovala. Denník Bild však píše, že sa o ňom vedelo pre menej závažné trestné činy ako o drobnom kriminálnikovi. O aké "malé delikty" malo ísť, nie je bezprostredne známe.

 

DPA ďalej píše, že muž sa zdržiaval v utečeneckej ubytovni na bývalom berlínskom letisku Tempelhof. Tento areál dnes nadránom prehľadali špeciálne jednotky nemeckej polície SEK.

 

O aké doklady alebo informácie sa polícia pri stanovení totožnosti podozrivého oprela, nie je známe. Médiá už skôr informovali, že mladík používal viacero falošných identít.

 

10:29 BBC: Vodič kamiónu údajne zomrel v dôsledku bodných rán

Mŕtvy poľský 37-ročný vodič, ktorého telo sa našlo v kamióne na vianočných trhoch v Berlíne, zahynul poľa informácií poľskej televízie TVN24 na následky bodných rán. Bratranec poľského vodiča Ariel Žurawski pre TVN24 povedal, že vozidlo uniesli, keď smerovalo z nákladom oceľových nosníkov z Talianska do Berlína. Kamión musel podľa neho pre oneskorenie v doručení dodávky parkovať v Berlíne do utorka. Napísala to webová stránka britskej stanice BBC. Žurawski, ktorý bol zároveň majiteľom tohto kamiónu, potvrdil, že vodič bol nezvestný od pondelka 16.00 h. "Je to môj bratranec. Poznal som ho od detstva. Môžem za neho ručiť," povedal. Polícia sa však domnieva, že kamión ukradli zo staveniska v Poľsku.

 

 

 

10:18 Podľa doterajších informácií nie sú medzi obeťami Slováci

Na základe komunikácie slovenského veľvyslanectva v Berlíne s Krízovým reakčným centrom nemá slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí informácie, že by medzi mŕtvymi či zranenými po útoku na vianočných trhoch v Berlíne boli Slováci. Pre agentúru SITA to potvrdil riaditeľ tlačového odboru MZV Igor Skoček. 

 

09:36 Páchateľ z Berlína zrejme prišiel do Nemecka cez balkánsku trasu

Podozrivý muž, ktorý v pondelok večer zrejme zámerne vošiel s neosvetleným kamiónom na vianočné trhy v Berlíne, mohol prísť do Nemecka tzv. balkánskou migračnou trasou. Uviedli to dnes nemecké bezpečnostné zdroje. Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky SEK dnes ráno prehľadali hangáre na bývalom berlínskom letisku Tempelhof. V jeho areáli sa nachádza najväčší tábor pre utečencov v Berlíne. Podozrivý totiž zrejme býval v niektorom z berlínskych utečeneckých táborov.

 

Polícia vypočula štyroch mladíkov z hangára č. 6, nikoho však nezadržala, povedal hovorca úradu pre utečenecké záležitosti Sascha Langenbach. Na operácii, ktorá sa začala o 03.00 h nadránom, sa zúčastnilo približne 250 policajtov. Počet nasadených príslušníkov následne znížili. Operácia mala pokojný priebeh. Zásah sa skončil približne o 08.00 h. Predpokladá sa, že podozrivý muž, ktorý používal rôzne identity, pochádza z Pakistanu alebo Afganistanu. Agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z prostredia bezpečnostných zložiek píše, že muž prišiel do Nemecka ako utečenec tzv. balkánskou trasou vo februári.

 

Nemecká televízia RBB uviedla, že páchateľ pochádza z Pakistanu a do Nemecka prišiel už skôr - vlani v decembri - a na úradoch sa zaregistroval až vo februári.

 

 

 

08:43 Kaliňák: Slovensko je ochotné pomôcť Berlínu rovnako ako iné štáty

Slovensko je tak ako iné štáty pripravené pomôcť Berlínu. Povedal to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). V pondelok vošiel (19.12.) na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg kamión, podľa vyšetrovateľov pravdepodobne úmyselne, 12 ľudí je mŕtvych.

 

"Samozrejme, ak by bola nejaká možnosť, každý si urobí svoje opatrenia smerom do vnútra vlastnej krajiny," uviedol Kaliňák. V úvodných hodinách sa "po takýchto útokoch" podľa Kaliňáka predovšetkým bezpečnostné zložky každej krajiny sústredia na zabezpečenie samotného miesta, záchranu ľudí a poskytnutie adekvátnej starostlivosti. "Robia všetko pre to, aby sa miera katastrofy nezhoršovala," dodal Kaliňák.

 

Za volantom sedel podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov muž pochádzajúci z Pakistanu alebo Afganistanu, ktorého polícia zadržala. Malo by ísť o muža, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec. Jeho totožnosť je však stále nejasná, keďže údajne používal viacero identít.

 
07:14 Páchateľ vošiel s kamiónom na trhy zrejme úmyselne
Nemeckí vyšetrovatelia "pracujú s predpokladom", že páchateľ, ktorý v pondelok večer vošiel s neosvetleným kamiónom na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg, tak urobil zámerne. Informovala o tom dnes ráno miestna polícia, ktorá zároveň vyslovila podozrenie, že išlo o teroristický útok.

 

Počet obetí sa medzičasom zvýšil na 12 mŕtvych. Do nemocníc previezli ďalších 48 zranených, medzi ktorými sú aj viaceré osoby s ťažkými zraneniami.

 

Za volantom sedel podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov muž pochádzajúci z Pakistanu alebo Afganistanu, ktorého polícia zadržala. Malo by ísť o muža, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec. Jeho totožnosť je však stále nejasná, keďže údajne používal viacero identít.

 

V kabíne kamiónu sa našlo mŕtve telo muža, ktoré patrilo poľskému občanovi; ten však v čase incidentu vozidlo už určite neriadil.

 

 
03:34 Mŕtvy muž v kamióne je poľským občanom
Jeden z otáznikov, týkajúcich sa identity posádky kamióna, ktorý zanechal v pondelok večer spúšť na vianočných trhoch v berlínskej štvrti Charlottenburg, je zodpovedaný.

 

Berlínska polícia v skorých ranných hodinách potvrdila, že bezduché mužské telo, ktoré sa našlo v kabínke kamióna, patrí poľskému občanovi. Žiadne ďalšie podrobnosti však strohá informácia zverejnená prostredníctvom sociálnych sietí neobsahuje. Znamená to, že naďalej zostáva oficiálne nepotvrdené, že išlo o pôvodného vodiča kamióna, bratranca majiteľa poľskej špedičnej firmy, ani že tento muž neprišiel o život po náraze kamióna do vianočného stromu, ako hovorili prvé správy z dejiska, ale bol zastrelený.

 

Otázniky týkajúce sa identity zadržaného podozrivého, ktorý mal sedieť za volantom kamiónu, pretrvávajú a zrejme potrvá istý čas, kým sa ich podarí zodpovedať úplne a definitívne. Malo by ísť o muža, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec a pochádza z Pakistanu alebo Afganistanu. Podozrivý však údajne používa viacero identít.

 

Známe sú však aspoň niektoré podrobnosti o zadržaní v súčasnosti vypočúvaného podozrivého.

 

Ako vyplýva z informácií internetového vydania periodika Die Welt, polícii uľahčil prácu jeden z očitých svedkov, ktorý bežal za podozrivým takmer 2 km a polícii hlásil jeho polohu, takže hliadka si na muža na úteku počkala na vhodnom mieste a zadržala ho.

 

img

 
03:04 Na krviprelievanie v Berlíne reagovali aj poľský prezident a holandský premiér
Pravdepodobne teroristický útok v Berlíne z pondelkového večera vyvolal aj reakcie vysokých ústavných činiteľov Poľska a Holandska, ako aj ostré odsúdenie zo strany gréckeho ministerstva zahraničných vecí.

 

Poľský prezident Andrzej Duda prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyzval všetkých, ktorí tak môžu učiniť, aby sa modlili za uzdravenie zranených a duše zosnulých píšuc o tragédii v Berlíne.

 

Holandský premiér Mark Rutte na sociálnej sieti napísal, že jeho krajina smúti podobne ako Berlín nad mnohými vyhasnutými životmi a zranenými. "Myslíme na každého, kto dnes večer márne čaká na návrat milovanej osoby domov. V mene Holandska som svojej nemeckej kolegyni Angele Merkelovej vyjadril sústrasť a ponúkol pomoc, kde to len ide," uviedol ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách predseda holandskej vlády.

 

Grécke ministerstvo zahraničných vecí reagovalo so zdesením na správy z Berlína a ostro odsúdilo zločinecký útok. "Naše myšlienky sú pri pozostalých po obetiach," konštatovalo vo vyhlásení zverejnenom v gréckom i nemeckom jazyku.

 
02:24 Trump odsúdil útoky islamistov v Berlíne i v Ankare
Novozvolený americký prezident Donald Trump odsúdil "desivý teroristický útok" kamiónom na vianočný trh v Berlíne, ktorý si vyžiadal najmenej 12 mŕtvych a 48 zranených.

 

Trump pripísal zodpovednosť za útok extrémistom z takzvaného Islamského štátu (IS) a iných islamistických zoskupení, ktorí podľa neho "neustále masakrujú kresťanov..., čo je súčasťou ich globálneho džihádu".

 

Radikálny islamista podľa Trumpových slov bol aj páchateľom pondelkového útoku na ruského veľvyslanca v Ankare. Diplomat Andrej Karlov pri ňom utrpel strelné zranenia, ktorým následne podľahol.

 

Donald Trump vyjadril presvedčenie, že tento čin je v rozpore so všetkými zásadami civilizovaného sveta a musí byť odsúdený celým medzinárodným spoločenstvom.

 

Útoky v Ankare a Berlíne podľa Trumpa dokazujú, že sa situácia ohľadne terorizmu zhoršuje. "Civilizovaný svet musí zmeniť svoje myslenie," napísal novozvolený prezident USA na Twitteri.

 
02:14 Počet obetí útoku v Berlíne sa zvýšil na 12, v nemocniciach je 48 ľudí

Na následky ťažkých zranení po pravdepodobnom teroristickom útoku na predvianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg, ku ktorému došlo v pondelok večer, zomreli podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA v nemocnici ďalšie tri osoby. Celkový počet obetí sa tak zvýšil z doterajších deväť na 12.

 

V starostlivosti zdravotníkov v nemocniciach nemeckej metropoly zostáva naďalej 48 zranených, medzi ktorými sú aj viaceré osoby s ťažkými traumami.

 

Na preplnené vianočné trhy vošiel - ako je známe - neosvetlený kamión, za volantom ktorého sedel podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov muž pochádzajúci z Pakistanu alebo Afganistanu, ktorý prišiel ako utečenec do Nemecka vo februári 2016.

 

Polícia vodiča zadržala na základe popisu očitých svedkov udalosti. Výsluch podozrivého pokračuje.

 

Predstavitelia Berlína i polície a možno i prokuratúry sa o doterajších poznatkoch z priebehu vyšetrovania prípadu chcú s verejnosťou podeliť na utorkovej tlačovej konferencii, ktorá sa očakáva v skorých popoludňajších hodinách.

Nemecký spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere však v stanovisku pre prvý program verejnoprávnej televízie ARD už v noci uviedol, že aj keď slovo útok ešte nechce použiť, mnohé hovorí práve pre túto verziu.

 
 
 
01:59 Hollande i Cazeneuve vyjadrili solidaritu s Nemeckom
Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril už krátko po pondelkových večerných udalostiach v Berlíne solidaritu a spoluúčasť nemeckým občanom.
 

"Francúzi zdieľajú smútok Nemcov v súvislosti s touto tragédiou, ktorá zasiahla celú Európu," uvádza sa v prvej reakcii Elyzejského paláca.

 

Predseda francúzskej vlády Bernard Cazeneuve zverejnil prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slogan Celé Francúzsko je na strane Nemecka, a to v nemeckom jazyku.

 

Na preplnené vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg vošiel v pondelok večer vodič s kamiónom, pričom tam usmrtil a zranil množstvo ľudí. Polícia vodiča, ktorý údajne prišiel do Nemecka ako utečenec vo februári tohto roka a pochádza buď z Pakistanu alebo Afganistanu, zadržala.

 
01:34 Belgické úrady vyzvali na opatrnosť organizátorov vianočných trhov
Belgické úrady po pondelkovom útoku v Berlíne vyzvali na opatrnosť všetky mestá v krajine, v ktorých sa konajú vianočné trhy. Centrum Bruselu, kde sa nachádzajú najnavštevovanejšie vianočné trhy v krajine, je už od marcových teroristických útokov v belgickej metropole, pod neustálym dohľadom hliadkujúcich ozbrojených síl.

 

Belgický premiér Charles Michel vo svojej reakcii na udalosti v Berlíne vyjadril ľútosť nad tým, že sa tamojší vianočný trh premenil na miesto smútku. "Moje myšlienky sú s obeťami a ich rodinami," uviedol Michel na svojom účte na Twitteri.

 

Belgický premiér dianie v Berlíne pozorne monitoruje a je v úzkom kontakte s bezpečnostnými službami, krízovým centrom, rezortmi vnútra a spravodlivosti a tiež s veľvyslanectvom Belgicka v Berlíne.

 

Podľa agentúry Belga zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by medzi obeťami berlínskeho útoku boli aj občania Belgicka.

 
01:27 ČR i Rakúsko zvyšujú policajnú prítomnosť na frekventovaných miestach
Česká republika v reakcii na pravdepodobný teroristický útok v Berlíne posilnila s okamžitou platnosťou bezpečnostné opatrenia na miestach s vysokou koncentráciou osôb.

 

V pondelok v neskorých večerných hodinách o tom prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí informoval minister vnútra ČR Milan Chovanec, ktorý postup konzultoval s policajným prezidentom Tomášom Tuhým.

 

Podľa ministrových slov bude v uliciach českých miest najneskôr od utorkového rána viac policajtov, vyzbrojených aj dlhými zbraňami.

 

V utorok ráno sa zrejme stretne tzv. spravodajská skupina, ktorá môže prípadne rozhodnúť o zvýšení stupňa ohrozenia terorizmom. Chovanec to však na základe doteraz známych informácií nepredpokladá.

Šéf rezortu vnútra však nevylúčil účasť príslušníkov armády na policajných patrolách v uliciach, a to v prípade zvýšenia ohrozenia ČR terorizmom.

 

Osobne sa však domnieva, že zatiaľ niet ani príčin na posilnenie hliadok na česko-nemeckej štátnej hranici.

Podobné rozhodnutie učinil dnes vo Viedni aj rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka. Policajná prítomnosť na verejných priestranstvách sa v zmysle jeho nariadenia zvýši.

 

Aktuálnu situáciu posúdi na utorkovom zasadaní štáb rezortu vnútra, ktorý môže rozhodnúť aj o prípadných ďalších opatreniach v alpskej republike.

 

Sobotka vo vysielaní verejnoprávnej televízie ORF uviedol, že je od pondelkového večera v kontakte s kolegami z nemeckého ministerstva vnútra, pričom predpokladá, že v Berlíne došlo k teroristickému útoku.

 

Zatiaľ nič nenaznačuje súvislosti s Rakúskom, zdôraznil minister, ktorý súčasne informoval, že v pondelok došlo v alpskej republike opäť k zadržaniu podozrivých osôb so zámerom dostať potenciálnych atentátnikov za mreže. Sobotka mal zrejme na mysli zadržanie jedného alebo viacerých utečencov v obci Fuschl v spolkovej krajine Salzbursko. Prípad je podľa jeho slov predmetom vyšetrovania, viac bude známe po ukončení prebiehajúcich výsluchov, dodal.

 

Český minister kultúry Daniel Herman už skôr na jednej zo sociálnych sietí napísal: "Nedopusťme, aby pozitívne posolstvo Vianoc bolo prehlušené zlom".

 

Rakúsky spolkový kancelár Christian Kern podobne ako český vládny činiteľ kondoloval pozostalým po obetiach a vyjadril solidaritu blízkym zranených z Berlína, pričom poznamenal, že po precíznej analýze (udalostí z nemeckej metropoly) budú potrebné uvážlivé, konzekventné odpovede.

 
00:42 Žitný: Bezpečnostné sily v Berlíne budú mať veľký problém
Už niekoľko dní pred pondelkovým incidentom v Berlíne niektoré média poukazovali na to, že príde k útoku v nemeckej metropole. Pripomenul to v pondelok pre TASR slovenský bezpečnostný analytik Milan Žitný.

 

"Podľa informácií Die Welt už niekoľko dní boli náznaky, že dôjde k útoku na niektorý vianočný trh v Berlíne. Pokiaľ sa ukáže táto informácia ako pravdivá, budú mať bezpečnostné sily v Berlíne veľký problém. Vianočný trh, na ktorom k útoku došlo, zjavne nebol dostatočne chránený. Po júlovej skúsenosti z Nice, kde došlo k totožnému spôsobu uskutočnenia teroristického útoku by mali všetky bezpečnostné útvary brať takúto možnosť ako reálnu, a preto opatrenia na berlínskych vianočných trhoch mali už zahŕňať aj tento fakt," zdôraznil Žitný.

 

Nemecké bezpečnostné zložky nemajú síce ešte ucelený obraz o pozadí večerného pravdepodobného útoku na vianočné trhy v Berlíne, avšak mnohé hovorí podľa informácií, ktoré získala z ich prostredia tlačová agentúra DPA, pre islamistický motív.

 

Hovorca polície bol opatrnejší a povedal, že jeho kolegovia nemajú zatiaľ jednoznačné indície o tom, že došlo k útoku, ani o tom, že išlo o nešťastie.

 

Vyšetrovatelia však vychádzajú z predpokladu, že išlo o útok.

 

img

 

 

00:42 Zábojník: Útokov ako v Berlíne a v Nice bude pribúdať

Útok v Berlíne má tie isté znaky ako útok v vo francúzskom Nice. Takýchto útokov bude v Európe len pribúdať. Uviedol to v pondelok pre TASR bezpečnostný analytik a plukovník v zálohe Juraj Zábojník.

 

"Čo je najhoršie, že napríklad nedá sa nič robiť s touto situáciou... Je to najväčší level nebezpečenstva hrozieb. Teroristi nepoužívajú len nákladné vozy, používajú malé deti, sedem – desať ročné, dievčatká, teraz sme mali možnosť vidieť jeden chlapec sa chcel odpáliť – nešlo mu to, a čo je najhoršie teraz, ak si zoberieme prípad v Turecku, že ľudia, ktorí majú zabraňovať teroristickým útokom a chrániť politikov, tak s výhradou vykonajú útok a atentát, čiže je teraz tak stav už tak vážny, že je potrebné úplne zmeniť filozofiu politiky a európskych lídrov," zdôraznil Zábojník.

 

"Čiže ak sa niekto spolieha na to, že všetko zariadia vládno-bezpečnostné zložky, tak ja hovorím, že je to absolútny nezmysel. Toto sa zvládnuť nedá, pretože nemôžu monitorovať bezpečnostné zložky, všetky nákladné vozy, všetky osobné motorové vozidlá, nemôžu vidieť do mysle do hláv ľudí, ktorí sa rozhodnú niečo také spraviť. Dnes vidíme, že je situácia v rámci sociálnych sietí tak vyšpičkovaná, že dokážu zradikalizovať, že dokážu úplne ľudí poblázniť, tí ktorí sú na to pripravení, ktorých takto lákajú. Zoberme si taký triviálny prípad, že ako naše deti v Slovenskej republike obdivujú mafiánov, ktorí sedia vo väzení. A keď sa opýtate, prečo ho obdivujú, tak lebo je veľký boss, pretože má silné autá, pretože má veľa peňazí, a už sa objaví aj taký, pretože vie zabíjať. Čiže toto je hrozný stav, s ktorým niečo musíme robiť, ale určite nie postupovať tak, ako postupujeme," uviedol dnes na záver pre TASR Zábojník.

 

Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý v pondelok večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej deväť osôb a okolo 50 zranil. K útoku došlo okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg.

 
img
 
23:55 Výberový chronologický prehľad rôznych útokov v Nemecku od leta 2016
Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý dnes večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej deväť osôb a okolo 50 zranil.

 

K útoku došlo v pondelok večer okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na hovorcu hasičov napísal, že zranených je okolo 50 ľudí, o ich stave doposiaľ nie sú známe podrobnosti.

 

Prinášame vám výberový chronologický prehľad rôznych útokov v Nemecku od leta 2016.

 

18. júla 2016 - Muž vyzbrojený sekerou a nožom zaútočil na cestujúcich v osobnom vlaku v nemeckom meste Würzburg v spolkovej krajine Bavorsko, 20 ľudí utrpelo zranenia. Páchateľa polícia zastrelila na úteku, bol ním 17-ročný Afganec. Vyšetrovatelia v izbe páchateľa objavili zástavu Islamského štátu - teroristickej organizácie pôsobiacej v Sýrii, Iraku a Líbyi - , ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za mnohé útoky proti civilistom v Európe i inde. Podľa svedeckých výpovedí útočník pri svojom ataku kričal heslo v arabčine "Alláhu akbar", čo znamená "Boh je najväčší".

 

22. júla 2016 - Mladík zastrelil v mníchovskom obchodnom centre Olympia deviatich ľudí a potom aj sám seba; použitú zbraň si kúpil nezákonne prostredníctvom internetu. Pri útoku zabil deväť ľudí, z ktorých až sedem bolo v tínedžerskom veku. Zranenia utrpelo ďalších 35 osôb.

 

24. júla 2016 - Jedna žena prišla o život a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia pri útoku muža s kuchynským nožom v meste Reutlingen na juhozápade Nemecka. Páchateľa, ktorým je 21-ročný sýrsky žiadateľ o azyl, polícia bezprostredne po incidente zadržala. K útoku došlo pred miestnou predajňou kebabov.

 

24. júla 2016 - Pri výbuchu v bavorskom Ansbachu zahynul večer 27-ročný utečenec zo Sýrie, ktorý podľa vyšetrovateľov nálož odpálil pri vstupe na miestny hudobný festival. Ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia, z nich traja vážne. Muž bol známy polícii v Ansbachu, kde dlhšie býval. Sýrčana nevpustili na miesto podujatia, pretože nemal vstupenku. Festival Ansbach Open 2016 po explózii okamžite zrušili a návštevníkov evakuovali.

 

26. júla 2016 - Ťažko chorý 72-ročný občan Berlína zastrelil pri rozhovore v priestoroch Nemocnice Benjamina Franklina v berlínskej štvrti Steglitz 55-ročného čeľustného ortopéda, ženatého otca dvoch detí. Útočník a obeť boli krátko pred zločinom sami v izbe, takže vražda sa odohrala bez očitých svedkov. Útočník, ktorý krátko po čine dejisko zločinu opustil a spáchal samovraždu.

 

8. októbra 2016 - Sýrčan zadržaný v Nemecku krajanmi v súvislosti s podozrením, že pripravoval bombový útok, sa presunul z mesta Chemnitz do Lipska, kde si hľadal nocľah prostredníctvom internetovej siete pre utečencov. Polícia našla v byte podozrivého v Chemnitzi približne 1,5 kilogramu "mimoriadne nebezpečnej výbušniny" a ďalší materiál, samotnému mladíkovi sa však podarilo ujsť.

 

16. októbra 2016 - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prostredníctvom tlačovej agentúry Amák prihlásila k smrtiacemu útoku nožom na neplnoletého chlapca, ku ktorému došlo v Hamburgu. Čin spáchal jeden z "bojovníkov IS", ktorý dobodal 16-ročného mladíka; ten zomrel krátko po útoku v nemocnici. Páchateľ sotil do rieky Alster 15-ročné dievča, ktoré obeť sprevádzalo; to však vyviazlo bez ujmy.

 

19. októbra 2016 - Štyria policajti utrpeli zranenia počas prestrelky, ktorá vypukla počas zásahu proti príslušníkovi hnutia tzv. ríšskych občanov (Reichsbürger), ktoré neuznáva existenciu súčasného nemeckého štátu. Jeden zo štyroch zranených policajtov zomrel po prevoze do nemocnice. K prestrelke došlo v mestečku Georgensgmünd v spolkovej krajine Bavorsko.

 
23:21 Za pravdepodobným útokom v Berlíne môže byť islamistický motív
Nemecké bezpečnostné zložky nemajú síce ešte ucelený obraz o pozadí večerného pravdepodobného útoku na vianočné trhy v Berlíne, avšak mnohé hovorí podľa informácií, ktoré získala z ich prostredia tlačová agentúra DPA, pre islamistický motív.

 

 

Hovorca polície bol opatrnejší a povedal, že jeho kolegovia nemajú zatiaľ jednoznačné indície o tom, že došlo k útoku, ani o tom, že išlo o nešťastie.

 

Vyšetrovatelia však vychádzajú z predpokladu, že išlo o útok.

 

Kamión, ktorého vodič vošiel na chodník návštevníkov vianočných trhov a pripravil o život najmenej deväť ľudí, pričom medzi ďalšími asi 50 poškodenými sú viacerí s ťažkými zraneniami, sa v popoludňajších hodinách stal zrejme terčom únosu, informovalo internetové vydanie denníka Bild s odvolaním sa na špedičnú firmu.

 

S vodičom kamiónu s poľským evidenčným číslom sa kontakt prerušil už okolo 16.00 hod.

 

Vyšetrovanie prípadu prevezme generálny prokurátor Peter Frank, informoval prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí spolkový minister spravodlivosti Heiko Maas.

Ako vyplýva z informácií internetového vydania magazínu Der Spiegel, polícia okolie dejiska pravdepodobného útoku hermeticky uzavrela, celé námestie zabezpečujú policajti so samopalmi. Nad trhoviskom, ktorého časti sú výrazne osvetlené, panuje strašidelné ticho. Nechýbajú však zvedavci, ktorí si pred policajným zabezpečením robia "selfies".

 
23:18 Je predčasné hovoriť o tom, či medzi obeťami drámy v Berlíne sú aj Slováci
Zatiaľ je predčasné hovoriť, či sú alebo nie sú medzi obeťami útoku v Berlíne slovenskí občania. Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Skoček.

 

"Zastupiteľský úrad v Berlíne je v kontakte s nemeckými úradmi. Zatiaľ sa na nás neobrátil žiadny slovenský občan so žiadosťou o pomoc," uviedol.

 

Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý dnes večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej deväť osôb a okolo 50 zranil.

 

K útoku došlo dnes večer okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na hovorcu hasičov napísal, že zranených je okolo 50 ľudí, o ich stave doposiaľ nie sú známe podrobnosti.

 

Televízia ZDF uviedla, že auto má poľské evidenčné číslo. Jeho vodič najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť.

 

Polícia incident vyšetruje ako teroristický útok. V okolí trhov uzatvorila viacero ulíc a obyvateľov Berlína vyzvala, aby "zostali doma" a nešírili poplašné správy.

 

 

23:08  Premiér Fico v súvislosti s tragédiou v Berlíne hovoril už s ministrom Kaliňákom

V súvislosti s drámou v Nemecku predseda vlády SR Robert Fico už komunikoval s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom a riaditeľom SIS Antonom Šafárikom. Na Slovensku sa okamžite spustili štandardné opatrenia, ktoré sa v takýchto situáciách prijímajú. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

 

Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý dnes večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej deväť osôb a okolo 50 zranil.

 

K útoku došlo dnes večer okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na hovorcu hasičov napísal, že zranených je okolo 50 ľudí, o ich stave dosiaľ nie sú známe podrobnosti.

 

Televízia ZDF uviedla, že auto má poľské evidenčné číslo. Jeho vodič najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť.

 

Polícia incident vyšetruje ako teroristický útok. V okolí trhov uzatvorila viacero ulíc a obyvateľov Berlína vyzvala, aby "zostali doma" a nešírili poplašné správy.

 

22:34  Nákladné auto vrazilo do ľudí na vianočných trhoch

K útoku došlo dnes večer okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na hovorcu hasičov napísal, že zranených je okolo 50 ľudí, o ich stave doposiaľ nie sú známe podrobnosti.

 

 

 

Na mieste činu prišla podľa niektorých nemeckých médií o život jedna osoba, ktorá sa nachádzala v kabíne vodiča.

 

 

Televízia ZDF uviedla, že auto má poľské evidenčné číslo. Jeho vodič najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť.

 

 

 

Polícia incident vyšetruje ako teroristický útok. V okolí trhov uzatvorila viacero ulíc a obyvateľov Berlína vyzvala, aby "zostali doma" a nešírili poplašné správy.

 

Predpokladaného útočníka na vianočné trhy v Berlíne vzali do väzby

Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý dnes večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej deväť osôb a okolo 50 zranil.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies