FOTO a VIDEO Tento malý hrdina sa prebíja životom bez rúk a bez nôh, je však dobrý v matematike

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 16:00 • 2 min
FOTO a VIDEO Tento malý hrdina sa prebíja životom bez rúk a bez nôh, je však dobrý v matematike

PENAWANGAN - Tiyo Satria je 11-ročný chlapec z dediny Penawangan v Indonézii. Narodil sa bez rúk aj bez nôh, no má silnú osobnosť a nedovolí, aby ho hendikep vyradil zo života.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že stále potrebuje pomoc pri obliekaní a presúvaní sa, množstvo vecí sa naučil robiť sám. Písanie perom v ústach mu ide veľmi dobre a v škole dokonca stíha so spolužiakmi.

 

Tiyova matka Mimi nemala o jeho postihnutí počas tehotenstva najmenšie tušenie. Dokonca sa to nedozvedela ani hneď po pôrode. Na svet ho priviedla o pol noci, no smutnú skutočnosť o jeho stave jej oznámili až na druhý deň poobede.

 

Mimi bola spočiatku pochopiteľne v šoku, ale rýchlo si uvedomila, že nemá inú možnosť, než sa so situáciou vyrovnať.

 

img

 

"Bola som veľmi prekvapená. Myslela som, že bude normálny a zdravý ako moje ďalšie štyri deti," povedala. "Ale už je dobre, prijala som ho aký je.“

 

Mimi a jej manžel Wawan tvrdia, že starostlivosť o Tiyoa je práca na plný úväzok. Ich ďalšie deti sú už totiž dospelé a žijú ďaleko. „Keď sa staráme o Tiyoa nemôžme pracovať a keď pracujeme, nemôžeme sa starať,“ vysvetľuje zložitú situáciu Wawan. Napriek tomu rodina od štátu nedostáva nijakú podporu.

 

Statočným rodičom sa však dostáva pomoci od školy, kam malý Tiyo chodí. Najskôr tam chodil nerád, lebo sa cítil odlišný a neistý ale teraz má veľa kamarátov, ktorý ho všade tlačia na vozíku.

 

Tiyo je obzvlášť dobrý v matematike a náboženských štúdiách. "Teraz je len na druhom stupni ale dokáže riešiť matematické problémy zo štvrtého stupňa,“ pochválil ho riaditeľ školy.

 

img

 

Keď Tiyo nie je v škole, takmer celý čas hrá svoje PlayStation. Naučil sa ho ovládať bradou a rád do súbojov vyzýva svojich kamarátov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies