FOTO a VIDEO Talianski záchranári pracovali celú noc: Počet obetí zemetrasenia stúpol na 250

NETKY.SK • 25 August 2016, 14:19 • 2 min
FOTO a VIDEO Talianski záchranári pracovali celú noc: Počet obetí zemetrasenia stúpol na 250

RÍM - Na 250 sa zvýšil dnes počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 6,0, ktoré zasiahlo strednú oblasť Talianska. Šéfka záchranárskych služieb talianskeho úradu pre civilnú ochranu obyvateľstva Immacolata Postiglioneová to povedala na podvečernom tlačovom brífingu v Ríme a zdôraznila, že ani táto bilancia nie je konečná. Postiglioneová doplnila, že v dôsledku zranení po zemetrasení hospitalizovali 365 ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počet obetí môže byť "horší než v L'Aquile", povedal Curcio pre taliansku televíziu SkyTG24. 


Najviac obetí evidujú v mestečkách Amatrice a Accumuli v regióne Lazio okolo 140 kilometrov severne od Ríma. Na "zlovestný šepot hýbajúcich sa stien" do konca života nezabudne Ewa Szwajaková z Poľska, ktorej sa s manželom a synom podarilo utiecť do bezpečia. V rozhovore pre poľskú televíziu TVN24 povedala, že sa spolu s manželom prebudili v Amatrice na záchvevy a "hrozný hluk". Vzala svojho štvorročného syna a utiekli cez balkón. Dom pred nimi sa zrútil a rodina vyliezla z balkóna rovno na trosky.


"Vedeli sme, že je to zemetrasenie," povedala. "Ten hluk si budem pamätať do konca svojho života, zlovestný šepot hýbajúcich sa stien." Susedia Sergio a Assunta ani ich 13-ročný vnuk však podobné šťastie nemali. Zemetrasenie v strednej časti Talianska s magnitúdou 6,0 poškodilo alebo zničilo aj niekoľko kostolov a iných budov z obdobia stredoveku. Podľa stanice BBC vyše 4300 talianskych záchranárov medzitým bojuje s časom, hľadajúc preživších po zemetrasení, ktoré zrovnalo so zemou tri obce - Amatrice, Accumoli a Pescara del Tronto.


Španielske ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že pri otrasoch zahynul najmenej jeden Španiel. Rumunský rezort diplomacie informoval o dvoch svojich mŕtvych občanoch, ôsmich nezvestných a štyroch zranených.

 

Niektorí ľudia zo zasiahnutého stredotalianskeho mesta Amatrice trávili prvú noc v provizórnom útočisku na okraji mesta. Pre obyvateľov bola pripravená voda vo fľašiach, pečivo, keksy a plienky, hoci sa tam nenachádzali žiadne bábätká.

 

 

Z trosiek po zemetrasení v Taliansku vytiahli živé desaťročné dievčatko

 

Záchranár povedal približne o 22.00 h pre tlačovú agentúru AP, že je príliš veľká tma a hrozí priveľké nebezpečie na to, aby pokračovali. Fotograf AP na mieste potvrdil, že noc je úplne temná.

 

Jedným z ľudí usmrtených troskami hotela, je 11-ročný chlapec, ktorý predtým prejavoval známky života.

 

Na iných miestach v strednom Taliansku, zasiahnutých zemetrasením, pokračuje pátranie po preživších a obetiach aj v noci.

 

 

 

Počet obetí v ruinách hotela po zemetrasení v Amatrice bude asi menší

Talianski záchranári očakávajú v troskách vážne poškodeného hotela Roma v meste Amatrice menší počet obetí stredajšieho zemetrasenia, ako sa pôvodne obávali. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

 

Predstavitelia úradu civilnej obrany najprv uviedli, že v hoteli v stredotalianskom Amatrice bolo ubytovaných približne 70 ľudí, keď ho zasiahlo silné zemetrasenie.

 

 

Luigi d'Angelo z úradu civilnej obrany však pre televíziu Sky TG24 neskôr povedal, že v hoteli Roma bolo ubytovaných okolo 35 ľudí a väčšine sa podarilo uniknúť von. Predstaviteľ miestnych hasičov Carlo Cardinali zúčastňujúci sa na pátraní v sutinách hotela odhadol, že nezvestných je asi desať hostí.

 

Z trosiek zatiaľ vytiahli päť tiel.

 

Záchranári museli v nočných hodinách prerušiť pátranie v hoteli, pretože bola veľmi tmavá noc a hrozilo im nebezpečenstvo. Pátranie po ľuďoch, ktorí zemetrasenie prežili, však na iných miestach pokračovalo.

 

Pri zemetrasení zomrelo dievčatko, ktorého matka prežila L'Aquilu

Medzi obeťami stredajšieho zemetrasenia v centrálnom Taliansku je aj 18-mesačné dievčatko, ktorého matka prežila ničivé zemetrasenie v neďalekom meste L'Aquila v roku 2009 a po desivom zážitku sa odtiaľ odsťahovala.

 

Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

 

Talianska agentúra ANSA uviedla, že keď v stredu nadránom došlo k zemetraseniu, malá Marisol Piermariniová spala v postieľke v prázdninovom dome svojej rodiny v dedine Arquata del Tronto.

 

Matka dieťaťa Martina Turcová prežila zemetrasenie, ktoré zasiahlo L'Aquilu v roku 2009 a usmrtilo tam vyše 300 ľudí. Po stredajších otrasoch matku vytiahli z trosiek a nachádza v nemocnici, kde ju liečia, a rodina žiali nad smrťou dievčatka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona