FOTO a VIDEO Streľba v kanadskej mešite: Traja ozbrojenci vtrhli dovnútra a začali páliť do ľudí, šesť mŕtvych!

NETKY.SK • 30 Január 2017, 06:31 • 2 min
FOTO a VIDEO Streľba v kanadskej mešite: Traja ozbrojenci vtrhli dovnútra a začali páliť do ľudí, šesť mŕtvych!

QUEBEC - Šesť ľudí prišlo o život a ďalších osem osôb utrpelo zranenia pri streľbe počas nedeľňajších večerných modlitieb v mešite v kanadskom meste Québec. Novinárov o tom dnes informovala hovorkyňa québeckej provinciálnej polície Christine Coulombeová s tým, že niektorí ľudia sú zranení ťažko.

slovakia

left justify in out

Zastrelení boli vo veku približne od 35 do 70 rokov, spresnila hovorkyňa. V čase útoku sa v mešite nachádzalo 39 ľudí. Zatknuté boli dve osoby - jedna priamo na mieste činu a druhá v neďalekej lokalite Ile d'Orléans.

 

Polícia medzičasom zatkla dvoch podozrivých z útoku identifikovaných ako Alexander Bissonnet a Mohamed Khadira. Tieto mená zverejnilo internetové vydanie novín Globe and Mail s odvolaním sa na nemenované justičné zdroje, avšak oficiálne miesta budú môcť mená zverejniť až po prípadnom vznesení žaloby.

 

Ani jedna zo spomínaných osôb nebola v minulosti predmetom sledovania kanadských bezpečnostných orgánov. Jeden z ozbrojencov skončil v rukách polície na mieste činu; druhý síce najskôr z miesta činu ušiel na motorovom vozidle, avšak neskôr sa dobrovoľne vzdal polícii. Podľa oficiálne nepotvrdených informácií Montreal Gazette a televízie CBC ide údajne o študentov miestnej univerzity Laval, v jednom z prípadov o muža marockého pôvodu.

 

 

Incident sa udial v priestoroch québeckého islamského kultúrneho centra, slúžiaceho ako mešita. Objekt a jeho okolie polícia uzavrela. Motív streľby bezprostredne známy nebol. Kanadský premiér Justin Trudeau označil streľbu v mešite za "teroristický útok na moslimov".JUST IN: Video shows police in Quebec City responding to reports of deadly shooting at Mosque. https://t.co/OfIp2Nx1u9 pic.twitter.com/KPeDuZD4V4

S prejavom nenávisti sa toto islamské kultúrne stredisko stretlo už vlani júni, keď sa pred jeho vchodom našla prasacia hlava. Podobných incidentov súvisiacich s islamofóbiou pribudlo v ostaných rokoch aj v celej provincii Québec, kde práve prebieha politická diskusia o možnom zákaze nikábu a celkovom zahaľovaní ženskej tváre.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies